Babka kakaowa

Opublikowano: 08.01.2022 r., 15:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysta babka kakaowa
Babka kakaowa
Tradycyjna, puszysta i delikatna babka piaskowa w kakaowej wersji to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
267 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na babkę kakaową krok po kroku

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzej, rozpuść kakao.

Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera.

Połącz obydwie masy i dokładnie wymieszaj.

Wsyp mąkę przesianą przez sitko i przelej ciasto do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na babkę kakaową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat babki kakaowej

Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej, a co jeśli by ją delikatnie zmodyfikować? Poznaj mój przepis na babkę kakaową.

Jest tak samo pyszna, delikatna i wilgotna jak tradycyjna babka, jednak zawiera dodatek kakao. Babka kakaowa to idealny deser nie tylko na święta wielkanocne.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie, na pewno znajdziesz je w każdym sklepie.

Nasza nowoczesna babka wielkanocna jest pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.

Będziesz potrzebować mąkę pszenną, mleko, jajko, kakao i cukier. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Pamiętaj, aby przy wyborze kakao zwracać uwagę na ich skład.

Zatem jak zrobić babkę kakaową?

To bardzo szybka i prosta sprawa, zaczniemy od podgrzania mleka w rondelku. Jeśli chcesz, śmiało możesz zastąpić mleko krowie napojem roślinnym.

Do mleka dodaj kakao, rozpuść je i pozostaw do ostygnięcia.

Jajka utrzyj z cukrem, najlepiej za pomocą miksera. Następnie połącz obydwie masy i dodaj mąkę pszenną. Tak przygotowane ciasto przelej do specjalnej foremki i upiecz je w piekarniku w 180 stopniach. Po 40 minutach nasza babka będzie dobra. Dodatkowo możesz przygotować do babki czekoladową polewę.

Może od teraz to babka kakaowa będzie podstawową wersją na święta Wielkanocne?

Koniecznie ją wypróbuj, smacznego!

Alergeny w babce kakaowej

Lista alergenów dla babki kakaowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki kakaowej

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby wybrać kakao o dobrym składzie, bez zbędnego cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
267.94
267.94
Białko (g)
6.36
6.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
56.07
56.07
Węglowodany przyswajalne (g)
54.43
54.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.48
2.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
1.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
1.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.73
0.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.04
53.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
39.46
39.46
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.24
Witamina C (mg)
0.04
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.51
Witamina E (mg)
0.16
0.16
Retinol (µg (mcg))
39.46
39.46
Tiamina (mg)
0.39
0.39
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
2.93
2.93
Foliany (µg (mcg))
85.54
85.54
Beta karoten (µg (mcg))
0.63
0.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
29.34
29.34
Potas (mg)
134.93
134.93
Wapń (mg)
43.37
43.37
Fosfor (mg)
102.88
102.88
Magnez (mg)
23.39
23.39
Żelazo (mg)
3.66
3.66
Cynk (mg)
0.70
0.70
Miedź (mg)
0.17
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny babki kakaowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki kakaowej

Koszt składników
18.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
18.30