Babka bezglutenowa
- Mąka ziemniaczana (500 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło (240 g)
- Cytryna - 2 małe sztuki (100 g)
- Soda oczyszczona - 3 łyżki stołowe (30 g)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Cukier (250 g)
Przepis na babka bezglutenowa krok po kroku
Do miski wbij jajka i ubij z cukrem aż masa zrobi się biała.
Rozpuść masło i wystudź.
Przesiej do jajek mąkę ziemniaczaną, sodę i kakao, zmiksuj krótko.
Następnie dodaj masło i sok z cytryny do masy i połącz z resztą składników.
Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąkę ziemniaczaną.
Wlej masę na ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki bezglutenowej
Babka bezglutenowa to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty na co dzień a także na święta. Przepis na babkę bezglutenową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze; mąka ziemniaczana, jajka, masło, kakao, cytryna, cukier, soda oczyszczona.
Jak zrobić babkę bezglutenową? Do miski wbij jajka i ubij z cukrem aż masa zrobi się biała. Rozpuść masło i wystudź. Przesiej do jajek mąkę ziemniaczaną, sodę i kakao, zmiksuj krótko do połączenia składników. Dodaj masło i sok z cytryny do masy i połącz z resztą składników. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąkę ziemniaczaną. Wlej masę na ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka ziemniaczana to tak naprawdę skrobia uzyskana z ziemniaków. Stosowana jest bardzo często do zagęszczania w przemyśle spożywczym, może być wykorzystywana do pieczenia ciast bezglutenowych. Mąka jest głównie źródłem węglowodanów, zawiera także niewielkie ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy C i fosforu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao może mieć działanie narkotyzujące, dlatego nie powinno się go podawać małym dzieciom w dużych ilościach.
Podsumowując prosty przepis na babkę jest dobry na Wielkanoc. Mąka bezglutenowa użyta w przepisie sprawia, że babka jest dobra dla osób z nietolerancją glutenu. Pyszna kakaowa babka świetnie komponuje się podana do kawy i herbaty.
Alergeny w babce bezglutenowej
Lista alergenów dla babki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki bezglutenowej
Babka bezglutenowa jest wypiekiem kalorycznym. Nie zawiera konserwantów. Nie powinna być spożywana przez osoby chore na cukrzycę. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta zamień go na ksylitol.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.