Babka bezglutenowa

Opublikowano: 25.10.2021 r., 11:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka bezglutenowa posypana cukrem pudrem położona jest na drewnianym stole.
Babka bezglutenowa
Babka bezglutenowa to świetna propozycja na szybkie ciasto. Babka piaskowa jest doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
475 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka ziemniaczana (500 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło (240 g)
  • Cytryna 2 małe sztuki (100 g)
  • Soda oczyszczona 3 łyżki stołowe (30 g)
  • Kakao 16% (proszek) (40 g)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babka bezglutenowa krok po kroku

Do miski wbij jajka i ubij z cukrem aż masa zrobi się biała.

Rozpuść masło i wystudź.

Przesiej do jajek mąkę ziemniaczaną, sodę i kakao, zmiksuj krótko.

Następnie dodaj masło i sok z cytryny do masy i połącz z resztą składników.

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąkę ziemniaczaną.

Wlej masę na ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na babka bezglutenowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat babki bezglutenowej

Babka bezglutenowa to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty na co dzień a także na święta. Przepis na babkę bezglutenową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze; mąka ziemniaczana, jajka, masło, kakao, cytryna, cukier, soda oczyszczona.

Jak zrobić babkę bezglutenową? Do miski wbij jajka i ubij z cukrem aż masa zrobi się biała. Rozpuść masło i wystudź. Przesiej do jajek mąkę ziemniaczaną, sodę i kakao, zmiksuj krótko do połączenia składników. Dodaj masło i sok z cytryny do masy i połącz z resztą składników. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąkę ziemniaczaną. Wlej masę na ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka ziemniaczana to tak naprawdę skrobia uzyskana z ziemniaków. Stosowana jest bardzo często do zagęszczania w przemyśle spożywczym, może być wykorzystywana do pieczenia ciast bezglutenowych. Mąka jest głównie źródłem węglowodanów, zawiera także niewielkie ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy C i fosforu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao może mieć działanie narkotyzujące, dlatego nie powinno się go podawać małym dzieciom w dużych ilościach.

Podsumowując prosty przepis na babkę jest dobry na Wielkanoc. Mąka bezglutenowa użyta w przepisie sprawia, że babka jest dobra dla osób z nietolerancją glutenu. Pyszna kakaowa babka świetnie komponuje się podana do kawy i herbaty.

Alergeny w babce bezglutenowej

Lista alergenów dla babki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Babka bezglutenowa jest wypiekiem kalorycznym. Nie zawiera konserwantów. Nie powinna być spożywana przez osoby chore na cukrzycę. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta zamień go na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
339.62
475.47
Białko (g)
5.83
8.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
46.95
65.72
Węglowodany przyswajalne (g)
43.79
61.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.16
4.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
15.73
22.02
Tłuszcze nasycone (g)
10.04
14.06
Tłuszcze nienasycone (g)
5.68
7.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.71
6.59
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.37
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
117.02
163.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
145.68
203.95
Witamina B6 (mg)
0.30
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.31
Witamina C (mg)
4.83
6.77
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.62
Witamina E (mg)
0.70
0.98
Retinol (µg (mcg))
143.52
200.92
Tiamina (mg)
0.09
0.13
Ryboflawina (mg)
0.13
0.19
Niacyna (mg)
1.27
1.77
Foliany (µg (mcg))
20.88
29.23
Beta karoten (µg (mcg))
25.65
35.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
169.99
237.98
Potas (mg)
420.51
588.71
Wapń (mg)
43.43
60.80
Fosfor (mg)
124.87
174.82
Magnez (mg)
38.72
54.21
Żelazo (mg)
1.24
1.73
Cynk (mg)
0.67
0.94
Miedź (mg)
0.19
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny babki bezglutenowej 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki bezglutenowej

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ziemniaczana
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
240 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Cytryna
100 g
2 małe sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Soda oczyszczona
30 g
3 łyżki stołowe
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
30.80