Przepis na babka bezglutenowa krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Do miski wbij jajka i ubij z cukrem aż masa zrobi się biała.

Rozpuść masło i wystudź.

Przesiej do jajek mąkę ziemniaczaną, sodę i kakao, zmiksuj krótko.

Następnie dodaj masło i sok z cytryny do masy i połącz z resztą składników.

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąkę ziemniaczaną.

Wlej masę na ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Babka bezglutenowa posypana cukrem pudrem położona jest na drewnianym stole.
Babka bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
18.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Babka bezglutenowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce bezglutenowej

Babka bezglutenowa to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty na co dzień a także na święta. Przepis na babkę bezglutenową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze; mąka ziemniaczana, jajka, masło, kakao, cytryna, cukier, soda oczyszczona.

Jak zrobić babkę bezglutenową? Do miski wbij jajka i ubij z cukrem aż masa zrobi się biała. Rozpuść masło i wystudź. Przesiej do jajek mąkę ziemniaczaną, sodę i kakao, zmiksuj krótko do połączenia składników. Dodaj masło i sok z cytryny do masy i połącz z resztą składników. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąkę ziemniaczaną. Wlej masę na ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka ziemniaczana to tak naprawdę skrobia uzyskana z ziemniaków. Stosowana jest bardzo często do zagęszczania w przemyśle spożywczym, może być wykorzystywana do pieczenia ciast bezglutenowych. Mąka jest głównie źródłem węglowodanów, zawiera także niewielkie ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy C i fosforu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao może mieć działanie narkotyzujące, dlatego nie powinno się go podawać małym dzieciom w dużych ilościach.

Podsumowując prosty przepis na babkę jest dobry na Wielkanoc. Mąka bezglutenowa użyta w przepisie sprawia, że babka jest dobra dla osób z nietolerancją glutenu. Pyszna kakaowa babka świetnie komponuje się podana do kawy i herbaty.

Wartości odżywcze babki bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
339.62 kcal
475.47 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Białko
5.83 g
8.17 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w babce bezglutenowej

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
46.95 g
65.72 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
43.79 g
61.30 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
15.73 g
22.02 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
10.04 g
14.06 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.68 g
7.96 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.71 g
6.59 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
1.37 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babka bezglutenowa

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina E
0.70 mg
0.98 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.19 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Niacyna
1.27 mg
1.77 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Foliany
20.88 µg (mcg)
29.23 µg (mcg)
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babka bezglutenowa

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
169.99 mg
237.98 mg
Potas
420.51 mg
588.71 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
43.43 mg
60.80 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Fosfor
124.87 mg
174.82 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Magnez
38.72 mg
54.21 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.24 mg
1.73 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Cynk
0.67 mg
0.94 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.27 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki bezglutenowej 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce bezglutenowej

Lista alergenów dla babki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania babki bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ziemniaczana
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
240 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Cytryna
100 g
2 małe sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Soda oczyszczona
30 g
3 łyżki stołowe
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
30.80
Jak oceniasz przepis na babka bezglutenowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób