Babeczki z rabarbarem

Opublikowano: 02.03.2022 r., 14:42 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki z rabarbarem na tacy
Babeczki z rabarbarem
Wypróbuj najlepszy przepis na babeczki z rabarbarem. Pyszny rabarbar podawany najczęściej w formie kompotu lub ciasta teraz w nowej odsłonie pysznych babeczek.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
205 kcal
Kcal w porcji
72 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Rabarbar - 1 łodyga (110 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (140 g)
  • Olej rzepakowy - 0,3 szklanki (75 ml)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 0,3 szklanki (80 g)
  • Cukier - 0,3 szklanki (67 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki z rabarbarem krok po kroku

Jajka przełóż do miski, dodaj cukier i miksuj aż powstanie jasna i puszysta masa.

Do jajek dodawaj stopniowo olej i miksuj.

Dodaj jogurt naturalny i delikatnie wymieszaj.

Do składników w misce dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

Rabarbar pokrój na małe kawałki.

Ciasto przelej do foremek, na wierzchu połóż kawałki rabarbaru.

Babeczki piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babeczki z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat babeczek z rabarbarem

Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a tymi najbardziej uwielbianymi są klasyczne waniliowe lub czekoladowe.

Babeczki z rabarbarem to wyśmienita propozycja babeczek z dodatkiem kwaśno słodkiej rośliny. Rabarbar to jedna z najpopularniejszych roślin w okresie letnim. Z jego użyciem najczęściej przygotowywany jest kompot z jabłkami lub truskawkami oraz ciasto drożdżowe, lub jogurtowe. Jest on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i jest on tam powszechnie nazywany rośliną do ciast. Rabarbar im mniej dojrzały tym jest bardziej kwaśny. Dojrzałość rabarbaru rozpoznajemy po jego kolorze, ten zielony z odrobiną koloru czerwono różowego jest niedojrzały, im bardziej różowy, tym bardziej dojrzały. Ten różowy kolor nadaje kompotowi wyjątkowy kolor. Rabarbar jest bardzo zdrowy, jest bogaty w witaminę C, witaminę E oraz witaminę A, a także potas i fosfor. Rabarbarowe muffiny możesz przerobić na bardzo zdrowy wypiek, zamieniając jedynie dwa składniki. Zamiast mąki pszennej tortowej wykorzystaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego użyj ksylitolu lub erytrytolu, możesz nawet wymienić tylko połowę cukru, a babeczki już będą zdrowsze. Takie muffiny idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako dodatek do drugiego śniadania, a także jako podwieczorek i słodka przekąska na przykład na imprezie czy spotkaniu. Przepis na babeczki z rabarbarem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Muffiny z rabarbarem możesz wykonać także z dodatkiem truskawek czy kruszonki. Rabarbar świetnie skomponuje się także z jabłkami czy morelami. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami, jednak nie zapomnij wykonać babeczek z samym rabarbarem.

Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Te małe babeczki są pełne wyśmienitego smaku i aromatu. Z powodzeniem wykonasz je z pomocą dzieci.

Alergeny w babeczkach z rabarbarem

Lista alergenów dla babeczek z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babeczek z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Babeczki z rabarbarem to wyśmienite babeczki z wykorzystaniem sezonowego rabarbaru. Są one jednak przygotowane z dodatkiem białej mąki i cukru, dlatego powinny być spożywane z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(72g)
Energia (kcal)
285.74
205.73
Białko (g)
5.20
3.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(72g)
Węglowodany (g)
32.30
23.25
Węglowodany przyswajalne (g)
31.54
22.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(72g)
Tłuszcz (g)
15.08
10.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.93
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
13.15
9.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.22
6.64
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.93
2.83
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.65
50.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(72g)
Witamina A (µg (mcg))
32.88
23.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.65
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.27
Witamina E (mg)
0.21
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.95
23.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.71
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.85
40.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.72
8.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(72g)
Sód (mg)
38.17
27.48
Potas (mg)
206.17
148.44
Wapń (mg)
84.67
60.96
Fosfor (mg)
126.65
91.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.85
7.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.19
1.58
Cynk (mg)
0.54
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z rabarbarem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z rabarbarem

Koszt składników
29.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
110 g
1 łodyga
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
140 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 140 g
Olej rzepakowy
75 ml
0,3 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
80 g
0,3 szklanki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Cukier
67 g
0,3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 67 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
29.70