Przepis na babeczki z rabarbarem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Jajka przełóż do miski, dodaj cukier i miksuj aż powstanie jasna i puszysta masa.

Do jajek dodawaj stopniowo olej i miksuj.

Dodaj jogurt naturalny i delikatnie wymieszaj.

Do składników w misce dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

Rabarbar pokrój na małe kawałki.

Ciasto przelej do foremek, na wierzchu połóż kawałki rabarbaru.

Babeczki piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Babeczki z rabarbarem podane w drewnianej tacy z łodygami rabarbaru.
Babeczki z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
4.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
205 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Babeczki z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach z rabarbarem

Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a tymi najbardziej uwielbianymi są klasyczne waniliowe lub czekoladowe.

Babeczki z rabarbarem to wyśmienita propozycja babeczek z dodatkiem kwaśno słodkiej rośliny. Rabarbar to jedna z najpopularniejszych roślin w okresie letnim. Z jego użyciem najczęściej przygotowywany jest kompot z jabłkami lub truskawkami oraz ciasto drożdżowe, lub jogurtowe. Jest on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i jest on tam powszechnie nazywany rośliną do ciast. Rabarbar im mniej dojrzały tym jest bardziej kwaśny. Dojrzałość rabarbaru rozpoznajemy po jego kolorze, ten zielony z odrobiną koloru czerwono różowego jest niedojrzały, im bardziej różowy, tym bardziej dojrzały. Ten różowy kolor nadaje kompotowi wyjątkowy kolor. Rabarbar jest bardzo zdrowy, jest bogaty w witaminę C, witaminę E oraz witaminę A, a także potas i fosfor. Rabarbarowe muffiny możesz przerobić na bardzo zdrowy wypiek, zamieniając jedynie dwa składniki. Zamiast mąki pszennej tortowej wykorzystaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego użyj ksylitolu lub erytrytolu, możesz nawet wymienić tylko połowę cukru, a babeczki już będą zdrowsze. Takie muffiny idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako dodatek do drugiego śniadania, a także jako podwieczorek i słodka przekąska na przykład na imprezie czy spotkaniu. Przepis na babeczki z rabarbarem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Muffiny z rabarbarem możesz wykonać także z dodatkiem truskawek czy kruszonki. Rabarbar świetnie skomponuje się także z jabłkami czy morelami. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami, jednak nie zapomnij wykonać babeczek z samym rabarbarem.

Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Te małe babeczki są pełne wyśmienitego smaku i aromatu. Z powodzeniem wykonasz je z pomocą dzieci.

Wartości odżywcze babeczek z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(72g)
Energia (kalorie)
285.74 kcal
205.73 kcal
Białko
5.20 g
3.75 g

Węglowodany w babeczkach z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(72g)
Węglowodany
32.30 g
23.25 g
Węglowodany przyswajalne
31.54 g
22.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
0.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(72g)
Tłuszcz
15.08 g
10.86 g
Tłuszcze nasycone
1.93 g
1.39 g
Tłuszcze nienasycone
13.15 g
9.47 g
Tłuszcze jednonasycone
9.22 g
6.64 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.93 g
2.83 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
70.65 mg
50.87 mg

Witaminy w przepisie na babeczki z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(72g)
Witamina A
32.88 µg (mcg)
23.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.65 mg
1.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
31.95 µg (mcg)
23.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
1.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
56.85 µg (mcg)
40.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
11.72 µg (mcg)
8.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(72g)
Sód
38.17 mg
27.48 mg
Potas
206.17 mg
148.44 mg
Wapń
84.67 mg
60.96 mg
Fosfor
126.65 mg
91.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.85 mg
7.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.19 mg
1.58 mg
Cynk
0.54 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z rabarbarem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach z rabarbarem

Lista alergenów dla babeczek z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczek z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
110 g
1 łodyga
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
140 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 140 g
Olej rzepakowy
75 ml
0,3 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
80 g
0,3 szklanki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Cukier
67 g
0,3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 67 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
29.70
Jak oceniasz przepis na babeczki z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób