Babeczki bananowe

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe bananowe babeczki na talerzu
Babeczki bananowe
Babeczki bananowe to naprawdę świetny wybór dla miłośników domowych wypieków. Są smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe w przygotowaniu. To dobra opcja na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
273 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Masło (70 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Banan - 3 szt (360 g)
  • Maślanka 1% - 1/2 szklanki (125 g)
  • Orzechy pekan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, foremka do babeczek, duża miska, rózga, rondelek

Przepis na babeczki bananowe krok po kroku

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, a także dużą szczyptą soli do miski.

W rondelku roztop masło i ostudź je.

2 banany obierz i rozgnieć widelcem.

W osobnej misce wymieszaj roztopione masło, ekstrakt waniliowy, jajka, rozgniecione banany i maślankę przy pomocy rózgi.

Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.

Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki. Wierzch udekoruj orzechami i jednym pokrojonym w plasterki bananem.

Całość piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na babeczki bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat babeczek bananowych

Babeczki bananowe to naprawdę świetny wybór dla miłośników domowych wypieków. Są smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe w przygotowaniu. To dobra opcja na co dzień.

Przepis na babeczki bananowe jest idealną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste, domowe słodkości. Z jego pomocą można przygotować naprawdę fantastyczne słodkości. Są delikatne, miękkie i po prostu najlepsze. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom bananów, gdyż są nimi wypełnione po brzegi. Do stworzenia tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Głównym są oczywiście banany. Te owoce ze względu na wyjątkową słodycz wspaniale sprawdzają się w wypiekach. Najlepiej używać do pieczenia bananów bardzo dojrzałych, które są najbardziej słodkie. Dzięki temu można zredukować ilość cukru, którą dodaje się do ciasta. To również naprawdę świetna opcja na wykorzystanie owoców, które są przejrzałe i zapewne wylądowałyby w koszu. Ten przepis będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą marnować mniej. Choć może się wydawać, że ze względu na duży udział cukru banany nie powinny zbyt często gościć w diecie, to jednak nie jest to prawda. To naprawdę wartościowe owoce. Dostarczają sporo potasu, pierwiastka, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, a także mięśniowego.

Te babeczki ze względu na swój słodki smak świetnie sprawdzą się dla dzieci. Ten sprawdzony przepis na słodkości z bananami będzie idealnym rozwiązaniem na co dzień, gdyż jest bardzo łatwy. W dodatku robi się je tylko z kilku składników. Podstawą jest oczywiście mąka. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna o niższym typie, gdyż jest bardzo delikatna, przez co dobrze komponuje się ze słodkimi ciastami. Można również zamienić ją na mąkę owsianą, która również charakteryzuje się słodkim smakiem. Ciasto łączy się z bananami, dzięki czemu ma niepowtarzalny, bardzo słodki smak. Babeczki są pyszne i łatwe w przygotowaniu. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają szybkie i smaczne desery. Z tego przepisu dowiesz się ile czasu piec i jakie składniki użyć, by stworzyć najlepsze babeczki.

Alergeny w babeczkach bananowych

Lista alergenów dla babeczek bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Maślanka 1%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Wartości odżywcze babeczek bananowych

na 100g gotowej potrawy

To deser, który nie powinien gościć w menu zbyt często, ze względu na dużą zawartość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
270.79
273.50
Białko (g)
5.97
6.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
33.14
33.48
Węglowodany przyswajalne (g)
31.27
31.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
1.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
13.89
14.03
Tłuszcze nasycone (g)
5.54
5.59
Tłuszcze nienasycone (g)
8.35
8.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.88
5.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.47
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.51
35.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina A (µg (mcg))
58.98
59.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.35
3.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.60
57.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.32
Ryboflawina (mg)
0.41
0.41
Niacyna (mg)
1.86
1.88
Foliany (µg (mcg))
48.84
49.33
Beta karoten (µg (mcg))
23.12
23.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
28.21
28.49
Potas (mg)
266.54
269.21
Wapń (mg)
49.50
49.99
Fosfor (mg)
116.16
117.33
Magnez (mg)
32.63
32.96
Żelazo (mg)
1.85
1.87
Cynk (mg)
0.84
0.85
Brak danych dla: maślanka 1%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.25
Mangan (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek bananowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek bananowych

Koszt składników
102.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Banan
360 g
3 szt
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Maślanka 1%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Orzechy pekan
100 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 10
80.00
Za 100 g
Koszt składników
102.50