Babeczka cytrynowa

Opublikowano: 05.01.2022 r., 10:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowa babeczka z cukrem pudrem
Babeczka cytrynowa
Babeczka cytrynowa to doskonała propozycja na pyszny deser podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Babka jest wilgotna i bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
558 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
  • Cytryna - 3 małe sztuki (200 g)
  • Cukier (300 g)
  • Proszek do pieczenia (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, forma do babki

Przepis na babeczka cytrynowa krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj masę.

Otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij z niej sok i wraz z jogurtem dodaj do masła, zmiksuj.

Do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Do formy do pieczenia wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Wyjmij babkę z formy i pokrój jeszcze ciepłe ciasto na kawałki.

Jak oceniasz przepis na babeczka cytrynowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat babeczki cytrynowej

Babeczka cytrynowa to sprawdzony przepis na pyszny deser. Wielkanocna babka jest dobra do przygotowania także na co dzień. Najlepsza babka na święta świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na babeczkę cytrynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, masło, cytryny, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, bułka tarta.

Jak zrobić babeczkę cytrynową? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj masę. Otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij z niej sok i wraz z jogurtem dodaj do masła, zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut. Wyjmij babkę z formy i pokrój jeszcze ciepłe ciasto na kawałki.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Mąka pszenna jest oczyszczoną mąką pozbawioną prawie całkowicie błonnika. Nie zawiera także składników mineralnych, które posiada mąka z całego ziarna. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem zbożowym nadającym wyrobom z mąki elastyczności. Uczulenie na gluten jest chorobą o nazwie celiakia.

Podsumowując pyszna babeczka cytrynowa jest świetnym pomysłem na święta i w dni powszednie. Już wiesz, jak upiec perfekcyjną babkę. Do przepisu możesz dodać także kakao i przygotować dwukolorowe ciasto. Babkę przechowuj pod przykryciem przez 3-4 dni.

Alergeny w babeczce cytrynowej

Lista alergenów dla babeczki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babeczki cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Babeczka cytrynowa to zawierający dużą ilość kalorii słodki wypiek. Babka jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Babki nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
319.21
558.62
Białko (g)
6.66
11.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
39.79
69.64
Węglowodany przyswajalne (g)
39.43
69.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
15.79
27.63
Tłuszcze nasycone (g)
10.51
18.39
Tłuszcze nienasycone (g)
5.28
9.24
Cholesterol (mg)
94.03
164.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.05
10.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.48
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
3.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.84
90.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
39.66
69.41
Potas (mg)
301.31
527.29
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
135.13
236.48
Fosfor (mg)
223.74
391.54
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.71
23.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.01
3.53
Cynk (mg)
0.53
0.93
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczki cytrynowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczki cytrynowej

Koszt składników
27.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Cytryna
200 g
3 małe sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Koszt składników
27.90