Babeczka cytrynowa
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Cytryna - 3 małe sztuki (200 g)
- Cukier (300 g)
- Proszek do pieczenia (40 g)
Przepis na babeczka cytrynowa krok po kroku
W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj masę.
Otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij z niej sok i wraz z jogurtem dodaj do masła, zmiksuj.
Do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Do formy do pieczenia wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Wyjmij babkę z formy i pokrój jeszcze ciepłe ciasto na kawałki.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Babka drożdżowa
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babeczki cytrynowej
Babeczka cytrynowa to sprawdzony przepis na pyszny deser. Wielkanocna babka jest dobra do przygotowania także na co dzień. Najlepsza babka na święta świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na babeczkę cytrynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, masło, cytryny, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, bułka tarta.
Jak zrobić babeczkę cytrynową? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj masę. Otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij z niej sok i wraz z jogurtem dodaj do masła, zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut. Wyjmij babkę z formy i pokrój jeszcze ciepłe ciasto na kawałki.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Mąka pszenna jest oczyszczoną mąką pozbawioną prawie całkowicie błonnika. Nie zawiera także składników mineralnych, które posiada mąka z całego ziarna. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem zbożowym nadającym wyrobom z mąki elastyczności. Uczulenie na gluten jest chorobą o nazwie celiakia.
Podsumowując pyszna babeczka cytrynowa jest świetnym pomysłem na święta i w dni powszednie. Już wiesz, jak upiec perfekcyjną babkę. Do przepisu możesz dodać także kakao i przygotować dwukolorowe ciasto. Babkę przechowuj pod przykryciem przez 3-4 dni.
Alergeny w babeczce cytrynowej
Lista alergenów dla babeczki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczki cytrynowej
Babeczka cytrynowa to zawierający dużą ilość kalorii słodki wypiek. Babka jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Babki nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.