Ajlazan

Opublikowano: 22.09.2022 r., 12:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ajlazan w rondelku z przyprawami
Ajlazan
Ajlazan to nic innego jak pyszne warzywne ragout, które pochodzi z kuchni ormiańskiej. Całość jest niezwykle smaczna, a oprócz tego dostarcza mnóstwo cennych witamin.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 45 min
254 kcal
Kcal w porcji
474 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Bakłażan (320 g)
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Fasolka szparagowa (150 g)
  • Papryka zielona (240 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidor (600 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Kolendra świeża (45 g)
  • Szczypiorek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kumin, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ajlazan krok po kroku

Bakłażana umyj i pokrój w duże plastry. Posyp lekko solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie opłucz je i powycieraj ręcznikiem.

W garnku rozgrzej oliwę i ułóż w nim bakłażany.

Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

Fasolkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka.

Paprykę pokrój w dość sporą kostkę i dorzuć do pozostałych składników.

Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę, wrzuć do garnka.

Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

Całość zalej 100 ml wody, przemieszaj.

Zawartość garnka dopraw wszystkimi przyprawami. Zamieszaj i gotuj przez 1 godzinę.

Gotowe danie podawaj z posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na ajlazan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat ajlazanu

Ajlazan to nic innego jak pyszne warzywne ragout, które pochodzi z kuchni ormiańskiej. Całość jest niezwykle smaczna, a oprócz tego dostarcza mnóstwo cennych witamin. Ten przepis na ormiańskie ragout warzywne z bakłażanem i fasolką zieloną będzie doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ajlazan, by było tradycyjne i w pełni domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Do przygotowania tego dania przyda się kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, ale całość pozwoli Ci cieszyć się wspaniałym smakiem warzywnego gulaszu, jak z najlepszych restauracji. Bazowym składnikiem jest tutaj bakłażan. To warzywo, które ma wielu wrogów, zwykle ze względu na goryczkę, która pojawia się przy złej obróbce termicznej. Jednak bakłażan nie musi straszyć, może rozpieszczać kubki smakowe i ten przepis wspaniale to udowadnia. Bakłażan powinien gościć w menu nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również przez właściwości zdrowotne. W bakłażanie można znaleźć potas, miedź, magnez, witaminę C, witaminę K i witaminy z grupy B. Dostarcza organizmowi także błonnika pokarmowego, fitosterole i przeciwutleniacze. Posiada dużą zawartość soli mineralnych, szczególnie wapnia i fosforu, a także glukozy i błonnika. Przyrządzając bakłażany, warto pamiętać o dwóch rzeczach: Niedojrzałe i surowe bakłażany zawierają szkodliwą substancję — solaninę. To dlatego należy je jeść dopiero po ugotowaniu, pieczeniu czy duszeniu, właśnie tak jak w tym przepisie. W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu.

Przepis na ajlazan to doskonały pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. Ajlazan przypomina nieco gulasz i leczo. Jest robione na bazie wielu różnych warzyw, dlatego idealnie sprawdzi się pod koniec lata i jesienią. To potrawa niezwykle rozgrzewająca i odżywcza. Głównie ze względu na duży udział błonnika, a także wiele różnych przypraw. Sprawdzi się zarówno na kolację, jak i obiad.

Alergeny w ajlazanie

Lista alergenów dla Ajlazanu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ajlazan

Wartości odżywcze ajlazanu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może być przygotowywana na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(474g)
Energia (kcal)
53.65
254.30
Białko (g)
1.26
5.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(474g)
Węglowodany (g)
7.32
34.72
Węglowodany przyswajalne (g)
5.41
25.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
9.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(474g)
Tłuszcz (g)
2.56
12.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.48
2.27
Tłuszcze nienasycone (g)
2.08
9.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.76
8.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
1.52
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(474g)
Witamina A (µg (mcg))
31.06
147.24
Witamina B6 (mg)
0.15
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
21.96
104.10
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.66
3.12
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.27
Ryboflawina (mg)
0.04
0.18
Niacyna (mg)
0.64
3.05
Foliany (µg (mcg))
18.66
88.43
Beta karoten (µg (mcg))
349.53
1656.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(474g)
Sód (mg)
5.07
24.03
Potas (mg)
256.22
1214.49
Wapń (mg)
16.51
78.24
Fosfor (mg)
31.29
148.33
Magnez (mg)
15.25
72.26
Żelazo (mg)
0.49
2.32
Cynk (mg)
0.21
0.98
Miedź (mg)
0.08
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny ajlazanu 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ajlazanu

Koszt składników
298.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
320 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.49
Za 320 g
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Fasolka szparagowa
150 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Papryka zielona
240 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
600 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
298.30