Tortilla - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w tortilli oraz jakie alergie mogą powodować.
Tortilla - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze tortilli - tabela

Energia i białka

tortilla tortilla pełnoziarnista
na 100 g na 100 g
Białko 8.20 g 9.76 g
Fenyloalanina 0.27 mg 0.49 mg

Węglowodany w tortilli

tortilla tortilla pełnoziarnista
na 100 g na 100 g
Węglowodany 49.38 g 45.89 g
Węglowodany przyswajalne 45.88 g 36.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.50 g 9.80 g
Sacharoza (cukier) 0.60 g b/d
Glukoza 0.38 g b/d
Fruktoza 0.28 g b/d
Skrobia 38.38 g b/d
Laktoza 0.00 g b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

tortilla tortilla pełnoziarnista
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 7.99 g 9.76 g
Tłuszcze nasycone 3.95 g 5.71 g
Tłuszcze nienasycone 4.04 g 4.05 g
Tłuszcze jednonasycone 1.75 g 3.06 g
Tłuszcze wielonasycone 2.29 g 0.99 g
Tłuszcze trans 0.05 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na tortillę

tortilla tortilla pełnoziarnista
na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.06 mg 0.30 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.00 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.50 mg 0.82 mg
Ryboflawina 0.30 mg 0.29 mg
Niacyna 4.42 mg 4.86 mg
Foliany 94.00 µg (mcg) 138.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortillę

tortilla tortilla pełnoziarnista
na 100 g na 100 g
Sód 736.00 mg 617.00 mg
Potas 125.00 mg 262.00 mg
Wapń 146.00 mg 244.00 mg
Fosfor 206.00 mg 346.00 mg
Magnez 22.00 mg 85.00 mg
Żelazo 3.63 mg 2.63 mg
Cynk 0.53 mg 1.92 mg
Miedź 0.10 mg 0.27 mg
Mangan 0.54 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w tortilli

  • tortilla - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • tortilla pełnoziarnista - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z tortillą

Przepisy z tortillą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z tortillą

burrito kcal, tortilla kcal, tortilla z kurczakiem kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto