Przepis na rożki z tortilli krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Pieczarki posiekaj w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Szynkę pokrój w paski.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut.

Dopraw farsz solą i pieprzem.

Dodaj natkę pietruszki oraz szynkę i wymieszaj.

Tortille podziel na ćwiartki.

Tortille podziel na ćwiartki.

Na każdy kawałek placka wyłóż farsz oraz ser.

Zwiń rożek i umieść na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Rożki z tortilli podane na ozdobnej podkładce.
Rożki z tortilli
Koszt przygotowania dania
20.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
365 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Rożki z tortilli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rożkach z tortilli

Rożki z tortilli to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsze rożki z tortilli przygotować można podczas odwiedzin niezapowiedzianych gości. Szybkie rożki są idealnym dodatkiem do piwa lub jako zakąska do wódki. Przepis na rożki z tortilli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, ser żółty, pieczarki, szynka, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić rożki z tortilli? Pieczarki posiekaj w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Szynkę pokrój w paski. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut. Dopraw farsz solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki oraz szynkę i wymieszaj składniki. Tortille podziel na ćwiartki. Na każdy kawałek placka wyłóż farsz oraz ser. Zwiń rożek i umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Podsumowując pyszne przekąski są smaczne i łatwe do przygotowania. Przekąski z tortilli są bardzo szybkie do zrobienia. Prosty przepis przygotować można podczas spotkania ze znajomymi. Rożki są bardzo chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z różnymi sosami. Rożki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.

Wartości odżywcze rożków z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
208.68 kcal
365.20 kcal
Białko
9.09 g
15.91 g

Węglowodany w rożkach z tortilli

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
19.93 g
34.88 g
Węglowodany przyswajalne
18.19 g
31.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
3.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
10.30 g
18.03 g
Tłuszcze nasycone
4.87 g
8.52 g
Tłuszcze nienasycone
5.44 g
9.51 g
Tłuszcze jednonasycone
3.76 g
6.58 g
Tłuszcze wielonasycone
1.68 g
2.93 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: ser żółty, szynka konserwowa.
czytaj dalej
Cholesterol
21.78 mg
38.12 mg

Witaminy w przepisie na rożki z tortilli

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
29.88 µg (mcg)
52.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.63 mg
6.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
22.16 µg (mcg)
38.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.03 mg
5.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.86 µg (mcg)
80.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
92.43 µg (mcg)
161.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rożki z tortilli

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
507.27 mg
887.72 mg
Potas
204.96 mg
358.69 mg
Wapń
153.06 mg
267.85 mg
Fosfor
191.68 mg
335.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.81 mg
31.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.70 mg
2.97 mg
Cynk
1.10 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rożków z tortilli 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rożkach z tortilli

Lista alergenów dla rożków z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania rożków z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
400 g
4.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Szynka konserwowa
120 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.20
Jak oceniasz przepis na rożki z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób