Tex mex

Opublikowano: 09.12.2022 r., 13:26 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tex mex w miękkim placku
Tex mex
Tex mex to proste i pyszne danie z kuchni meksykańskiej z kurczakiem, cukinią, papryką, kukurydzą i fasolką oraz pomidorami. Świetny pomysł na obiad lub przekąskę na imprezie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
462 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Papryka czerwona (300 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (50 g)
  • Cukinia (500 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (240 g)
  • Czarna fasola z puszki - 1 puszka (240 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Tortilla pełnoziarnista - 4 placki (252 g)
  • Cebula (200 g)
  • Jogurt naturalny (200 ml)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na tex mex krok po kroku

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw chili i przyprawą do kurczaka, następnie podsmaż z cebulą na oleju.

Dodaj na patelnię pokrojoną cukinię, papryczkę chili oraz paprykę czerwoną, przykryj i smaż do miękkości.

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj kukurydzę i fasolę z puszki, całość duś pod przykryciem kilka minut.

Dopraw solą, pieprzem, chili oraz kminem rzymskim.

Farsz włóż do placków od tortilli, zwiń.

Polej sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu oraz świeżego czosnku.

Jak oceniasz przepis na tex mex
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat tex mex

Tex mex jest daniem kuchni meksykańskiej. A w zasadzie jest to kulinarne skrzyżowanie Meksyku z Teksasem.

Kuchnia meksykańska uważana jest za najbardziej kolorową i radosną kuchnię na świecie. Jej dania to cała gama kolorów, smaków i aromatów. Wyglądają nie tylko bardzo efektownie, ale i wyśmienicie smakują.

Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskie jest tortilla. Placki tortilli pełnią funkcję chleba, a forma, w jakiej zostaną użyte, uzależniona jest od dania, do jakiego mają być dodatkiem. Wykorzystywane są m.in. do tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako totopos (chipsy kukurydziane). Salsy i sosy są dodatkiem do wszystkich posiłków. Bez tego nie ma kuchni meksykańskiej. Powstają na bazie świeżych, pokrojonych lub drobno zmiksowanych warzyw, owoców czy ziół. Na stole znajdują się podczas śniadania, obiadu czy kolacji. Głównym ich składnikiem są pomidory, cebula oraz chili.

Fasola, kukurydza i chili uznawane są za świętą trójcę kulinarną. W Meksyku jest to podstawa diety. Ponadto kuchnia Meksykanka chyba każdemu się najbardziej kojarzy z pikantnymi potrawami raz papryczką chili.

Teraz chciałabym Was zaprosić po przepis na tex-mex, pyszne meksykańskie danie. Jest to niezwykle prosty przepis, niepracochłonny. Potrawa może być serwowana na obiad, jak i jako przekąska na imprezie. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Najlepsze tex-mex jest z kurczakiem oraz cukinią. Można je podawać w tortilli w postaci burito oraz z ryżem.

Jak zrobić tex-mex? Pomysł na tę wersję tego dania wymyśliłam sama, ale myślę, że jest równie smaczne, jak wersja prosto z Meksyku.

Na oleju podsmażyłam kurczaka, po chwili dodałam cukinię, paprykę, papryczkę chili i wszystko smażyłam do miękkości. Na koniec dorzuciłam kukurydzę z puszki i fasolę czerwoną z puszki. Potrawę doprawiłam chili, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Bardzo dobre, szybkie i efektowne danie.

Całość zawinęłam w placek tortilli. Wszystko polałam sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Alergeny w tex mex

Lista alergenów dla Tex mex przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze tex mex

na 100g gotowej potrawy

Danie o pikantnym smaku z dużą ilością warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
92.57
462.84
Białko (g)
6.53
32.64
Fenyloalanina (mg)
0.26
1.30
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula, jogurt naturalny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
11.51
57.56
Węglowodany przyswajalne (g)
9.03
45.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
12.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.48
12.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
5.03
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
7.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
5.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
2.38
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.22
61.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
24.15
120.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.15
120.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.50
Witamina E (mg)
0.38
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.65
8.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.51
12.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.06
200.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
237.49
1187.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
120.33
601.64
Potas (mg)
247.82
1239.11
Wapń (mg)
54.36
271.82
Fosfor (mg)
114.42
572.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.70
133.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
3.72
Cynk (mg)
0.63
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tex mex 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tex mex

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
300 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Papryczka chili czerwona świeża
50 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Kukurydza konserwowa
240 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.47
Za 240 g
Czarna fasola z puszki
240 g
1 puszka
3.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 240 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Tortilla pełnoziarnista
252 g
4 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.84
Za 252 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jogurt naturalny
200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
65.00