Fajita z kurczakiem

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fajita z kurczakiem podana na talerzach stojących na drewnianym blacie.
Fajita z kurczakiem
Tradycyjna meksykańska fajita to tortilla podana z dodatkiem mięsa. Fajita z kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 30 min
525 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (150 g)
  • Sok z limonki (20 ml)
  • Papryczka Jalapeno (20 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Tortilla (200 g)
  • Awokado 1 średnia sztuka (200 g)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Ser cheddar tarty na trace o grubych oczkach (50 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka wędzona, kumin, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miseczki

Przepis na fajitę z kurczakiem krok po kroku

Kurczaka umyj, pokrój na wąskie paski, przełóż do miski oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną.

Następnie do mięsa dodaj olej rzepakowy, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.

Mięso z kurczaka pozostaw w lodówce do zamarynowania na około pół godziny.

Paprykę umyj a cebulę obierz z łupiny.

Paprykę pokrój na paski, cebulę na półplasterki. Następnie warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz papryką wędzoną.

Na patelni grillowej podsmaż mięso z piersi kurczaka z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę).

Mięso zdejmij z patelni na talerz i na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz paprykę.

Do przesmażonych warzyw dodaj podsmażone mięso z piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj.

Następnie do zawartości patelni dodaj posiekaną papryczkę jalapeño.

Na rozgrzanej patelni podsmaż placki tortilli i ułóż je na półmisku.

Do jednej miseczki włóż rozgniecione widelcem awokado z dodatkiem odrobiny soli.

Do drugiej miseczki włóż pokrojonego w kostkę pomidora z posiekaną cebulą białą oraz kolendrą.

Do trzeciej miseczki włóż ser starty na tarce.

Do czwartej miseczki przełóż śmietanę.

Na stole ustaw patelnię z kurczakiem, półmisek z tortillami oraz 4 miseczki z dodatkami.

Fijatę z kurczakiem należy złożyć bezpośrednio przed spożyciem.

Jak oceniasz przepis na fajitę z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat fajity z kurczakiem

Fajita z kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Tradycyjna meksykańska fajita początkowo przygotowywana była z mięsa wołowego, jednak obecnie przygotowuje się nią również z mięsem kurczaka, wieprzowina oraz krewetkami. Domowa fajita doskonale smakuje z dodatkami, do których możemy zaliczyć kwaśną śmietanę, guacamole, salsę, ser czy pomidory z cebulą. Przepis na fajitę z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, cebula czerwona, papryka czerwona, sok z limonki, papryczka jalapeno, olej rzepakowy, tortilla, awokado, pomidory, cebula, ser cheddar, śmietana 18% oraz przyprawy.

Jak zrobić fajitę z kurczakiem? Kurczaka umyj, pokrój na wąskie paski, przełóż do miski oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną. Następnie do mięsa dodaj olej rzepakowy, sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Mięso z kurczaka pozostaw w lodówce do zamarynowania na około pół godziny. Paprykę umyj a cebulę obierz z łupiny. Paprykę pokrój na paski, cebulę na półplasterki. Następnie warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz papryką wędzoną. Na patelni grillowej podsmaż mięso z piersi kurczaka z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę). Mięso zdejmij z patelni na talerz i na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz paprykę. Do przesmażonych warzyw dodaj podsmażone mięso z piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj. Następnie do zawartości patelni dodaj posiekaną papryczkę jalapeño. Na rozgrzanej patelni podsmaż placki tortilli i ułóż je na półmisku. Do jednej miseczki włóż rozgniecione widelcem awokado z dodatkiem odrobiny soli. Do drugiej miseczki włóż pokrojonego w kostkę pomidora z posiekaną cebulą białą oraz kolendrą. Do trzeciej miseczki włóż ser starty na tarce. Do czwartej miseczki przełóż śmietanę. Na stole ustaw patelnię z kurczakiem, półmisek z tortillami oraz 4 miseczki z dodatkami.

Podsumowując najlepsza fajita z kurczakiem podana w tortilli to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Składniki niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w fajicie z kurczakiem

Lista alergenów dla fajity z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze fajity z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Fajita z kurczakiem to danie kuchni meksykańskiej. Stanowi ono doskonałe połączenie mięsa oraz dodatków zawiniętych w tortillę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
150.05
525.19
Białko (g)
8.80
30.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
10.16
35.57
Węglowodany przyswajalne (g)
8.25
28.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
6.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
8.37
29.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
11.57
Tłuszcze nienasycone (g)
5.07
17.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
12.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
4.75
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.24
95.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
43.28
151.48
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
1.12
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.35
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.73
65.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
1.72
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.63
68.69
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.41
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.52
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.66
12.82
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.47
124.14
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
247.90
867.67
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
138.64
485.24
Potas (mg)
248.67
870.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.60
201.60
Fosfor (mg)
121.33
424.64
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.53
68.36
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.70
Cynk (mg)
0.55
1.93
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fajity z kurczakiem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fajity z kurczakiem

Koszt składników
72.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Papryka czerwona
150 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Sok z limonki
20 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Papryczka Jalapeno
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Tortilla
200 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Awokado
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ser cheddar
50 g
tarty na trace o grubych oczkach
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.17
Za 50 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
72.20