Przepis na chasz krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, kmin rzymski
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Kości i mięso włóż do dużego garnka.

Całość zalej 5 l wody, dodaj sól i pieprz. Całość zagotuj.

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy.

Zioła bardzo drobno posiekaj i dodaj do garnka.

Zupę gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie kości wyłów, a mięso pokrój w dość sporą kostkę. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem, kuminem, papryką i kurkumą.

Zupę podawaj z pokrojoną w kostkę tortillą, wrzuconą do środka.

Chasz podana w misce z chlebem.
chasz
Koszt przygotowania dania
23.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
445 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
54

Chasz - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chaszu

Chasz to tradycyjna pasterska zupa armeńska, która zaskakuje nie tylko ciekawą nazwą, ale również wspaniałym aromatem. To niezwykle esencjonalny wywar, pełen smaku.

Przepis na chasz to doskonały pomysł na zupę, która jest tak dobra, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. To najlepsza opcja dla miłośników prostych, mięsnych posiłków. Z tego przepisu wychodzi tradycyjna, domowa zupa. Wszystkie składniki znajdziesz z powodzeniem w każdym większym sklepie. Tradycyjnie, zupa ta jest dosyć specyficzna, a jej smak nie wszystkim odpowiada. To wywar z kawałka nogi baraniej lub wołowej, czasem wieprzowej, który gotowany jest do kilkunastu godzin. Woda podczas przygotowywania posiłku zmieniana jest kilkakrotnie po zagotowaniu, a dopiero ostatnia zmiana staje się właściwym wywarem. Do gotowania używa się dużej ilości przypraw i ziół (czosnku, pieprzu, kminku, bazylii, cząbru, papryki, kolendry oraz soli, dzięki czemu potrawy są pikantne i aromatyczne. Zupa gotowana na kości wołowej, zawiesista i bardzo słona, do smaku przyprawiana dużą ilością zmielonego czosnku na pewno skradnie serca miłośników egzotycznych dań.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę chasz, by była smaczna, prosta i szybka, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ta ormiańska zupa to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To pyszna opcja na obiad lub kolację. Do tego posiłku często podawane są kiszone warzywa, najczęściej ogórki, okra i biała rzodkiew. Obowiązkowo rozlewana jest też lokalna wódka. Zupę hasz gotuje się całą noc – aby z rana spożyć ją w rodzinnym gronie. W Armenii spotkać można całe sekcje stoisk na bazarach oferujące wszelkie niezbędne do przygotowania tego dania produkty. Przygotowuje się ją długo, można do jej wykorzystania użyć ogona, flaczków oraz nóg wołu. Istotny jest też lawasz – zazwyczaj cienki chlebek, suchy i kruszony. Kuchnia ormiańska uważana jest za jedną z najstarszych na świecie, a wiele nowoczesnych potraw mięsnych ma kaukaskie pochodzenie. I jedno z dawnych potraw, które są uwielbiane nawet teraz, jest uważane za zupę chasz, popularną na Kaukazie.

Wartości odżywcze chaszu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny chaszu 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chaszu

Lista alergenów dla chaszu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

W przepisie na chasz nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kości wołowe, łopatka wołowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania chaszu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kości wołowe
200 g
Łopatka wołowa
200 g
Czosnek
135 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
8.10
Za 135 g
Tortilla pełnoziarnista
180 g
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.46
Za 180 g
Natka pietruszki
100 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 100 g
Bazylia świeża
50 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Koperek
50 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na chasz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób