Chasz

Opublikowano: 22.09.2022 r., 11:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chasz podana w misce z chlebem.
Chasz
Chasz to tradycyjna pasterska zupa armeńska, która zaskakuje nie tylko ciekawą nazwą, ale również wspaniałym aromatem. To niezwykle esencjonalny wywar, pełen smaku.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 120 min
601 kcal
Kcal w porcji
492 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kości wołowe (200 g)
  • Łopatka wołowa (200 g)
  • Czosnek (135 g)
  • Tortilla pełnoziarnista (180 g)
  • Natka pietruszki (100 g)
  • Bazylia świeża (50 g)
  • Koperek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na chasz krok po kroku

Kości i mięso włóż do dużego garnka.

Całość zalej 5 l wody, dodaj sól i pieprz. Całość zagotuj.

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy.

Zioła bardzo drobno posiekaj i dodaj do garnka.

Zupę gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie kości wyłów, a mięso pokrój w dość sporą kostkę. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem, kuminem, papryką i kurkumą.

Zupę podawaj z pokrojoną w kostkę tortillą, wrzuconą do środka.

Jak oceniasz przepis na chasz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat chaszu

Chasz to tradycyjna pasterska zupa armeńska, która zaskakuje nie tylko ciekawą nazwą, ale również wspaniałym aromatem. To niezwykle esencjonalny wywar, pełen smaku.

Przepis na chasz to doskonały pomysł na zupę, która jest tak dobra, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. To najlepsza opcja dla miłośników prostych, mięsnych posiłków. Z tego przepisu wychodzi tradycyjna, domowa zupa. Wszystkie składniki znajdziesz z powodzeniem w każdym większym sklepie. Tradycyjnie, zupa ta jest dosyć specyficzna, a jej smak nie wszystkim odpowiada. To wywar z kawałka nogi baraniej lub wołowej, czasem wieprzowej, który gotowany jest do kilkunastu godzin. Woda podczas przygotowywania posiłku zmieniana jest kilkakrotnie po zagotowaniu, a dopiero ostatnia zmiana staje się właściwym wywarem. Do gotowania używa się dużej ilości przypraw i ziół (czosnku, pieprzu, kminku, bazylii, cząbru, papryki, kolendry oraz soli, dzięki czemu potrawy są pikantne i aromatyczne. Zupa gotowana na kości wołowej, zawiesista i bardzo słona, do smaku przyprawiana dużą ilością zmielonego czosnku na pewno skradnie serca miłośników egzotycznych dań.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę chasz, by była smaczna, prosta i szybka, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ta ormiańska zupa to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To pyszna opcja na obiad lub kolację. Do tego posiłku często podawane są kiszone warzywa, najczęściej ogórki, okra i biała rzodkiew. Obowiązkowo rozlewana jest też lokalna wódka. Zupę hasz gotuje się całą noc – aby z rana spożyć ją w rodzinnym gronie. W Armenii spotkać można całe sekcje stoisk na bazarach oferujące wszelkie niezbędne do przygotowania tego dania produkty. Przygotowuje się ją długo, można do jej wykorzystania użyć ogona, flaczków oraz nóg wołu. Istotny jest też lawasz – zazwyczaj cienki chlebek, suchy i kruszony. Kuchnia ormiańska uważana jest za jedną z najstarszych na świecie, a wiele nowoczesnych potraw mięsnych ma kaukaskie pochodzenie. I jedno z dawnych potraw, które są uwielbiane nawet teraz, jest uważane za zupę chasz, popularną na Kaukazie.

Alergeny w chaszu

Lista alergenów dla chaszu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Wartości odżywcze chaszu

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(492g)
Energia (kcal)
122.20
601.23
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Białko (g)
8.03
39.48
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.42
2.06
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(492g)
Węglowodany (g)
15.13
74.45
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
12.33
60.67
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
13.78
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(492g)
Tłuszcz (g)
3.57
17.55
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
9.87
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
7.67
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
5.98
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.69
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.24
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.24
60.22
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(492g)
Witamina A (µg (mcg))
81.53
401.13
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
1.89
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.87
4.28
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.77
121.85
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: kości wołowe, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
1.11
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.77
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
11.51
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.64
283.61
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
724.93
3566.68
Brak danych dla: kości wołowe, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(492g)
Sód (mg)
146.45
720.55
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
301.80
1484.85
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
111.92
550.64
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
147.36
725.01
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.40
184.03
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.42
11.90
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.63
8.02
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.84
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaszu 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chaszu

Koszt składników
81.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kości wołowe
200 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Łopatka wołowa
200 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 200 g
Czosnek
135 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
8.10
Za 135 g
Tortilla pełnoziarnista
180 g
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.46
Za 180 g
Natka pietruszki
100 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 100 g
Bazylia świeża
50 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Koperek
50 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Koszt składników
81.80