Przepis na nachosy z tortilli krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Tortille pokrój w trójkąty.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Skrop olejem rzepakowym.

Piecz nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 5-6 minut.

Tortille posyp papryką słodką, ostrą oraz curry.

Awokado przetnij na pół i usuń z niego pestkę.

Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce.

Rozdrobnij widelcem.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno.

Pomidora pokrój w kostkę.

Dodaj do awokado cebulę, czosnek i pomidora.

Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Podawaj nachosy z pastą z awokado i pomidora.

Nachosy z tortilli podane z dodatkiem sosów na drewnianym talerzyku.
Nachosy z tortilli
Koszt przygotowania dania
16.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
320 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Nachosy z tortilli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nachosach z tortilli

Nachosy z tortilli to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do piwa na imprezę. Tortilla po upieczeniu będzie chrupiąca i świetnie zastąpi tradycyjne chipsy. Tradycyjne nachosy przygotowywane są z mąki kukurydzianej. Przekąska pochodzi z kuchni meksykańskiej, gdzie dodawana jest do wielu potraw. Nachosy znaleźć możemy w wielu wersjach smakowych. Przygotowane w domu przekąski są zdrowsze niż gotowe, które dostać możemy w sklepach. Przepis na nachosy z tortilli do piwa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, czosnek, cebula, awokado, pomidor, papryczka chilli, sok z cytryny, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, curry, sól, pieprz.

Jak zrobić nachosy z tortilli? Tortille pokrój w trójkąty. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym. Piecz nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 5-6 minut. Tortille posyp papryką słodką, ostrą oraz curry. Awokado przetnij na pół i usuń z niego pestkę. Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce. Rozdrobnij widelcem. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj do awokado cebulę, czosnek i pomidora. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podawaj nachosy z pastą z awokado i pomidora.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując pyszne nachosy domowej roboty są bardzo zdrowe i nie zawierają konserwantów. Smaczne przekąski do piwa można przygotować także, gdy najdzie Cię ochota na coś słonego. Domowe nachosy są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać szczelnie zamknięte przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze nachosów z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
193.94 kcal
320.00 kcal
Białko
3.33 g
5.49 g

Węglowodany w nachosach z tortilli

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
19.07 g
31.46 g
Węglowodany przyswajalne
15.92 g
26.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.15 g
5.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
11.97 g
19.75 g
Tłuszcze nasycone
2.37 g
3.91 g
Tłuszcze nienasycone
9.60 g
15.83 g
Tłuszcze jednonasycone
6.82 g
11.25 g
Tłuszcze wielonasycone
2.78 g
4.59 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nachosy z tortilli

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
14.35 µg (mcg)
23.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.22 mg
11.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
3.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
53.77 µg (mcg)
88.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
150.57 µg (mcg)
248.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na nachosy z tortilli

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
226.58 mg
373.85 mg
Potas
237.12 mg
391.25 mg
Wapń
52.38 mg
86.43 mg
Fosfor
84.71 mg
139.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.75 mg
29.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.33 mg
2.20 mg
Cynk
0.38 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nachosów z tortilli 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nachosach z tortilli

Lista alergenów dla nachosów z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Cena przygotowania nachosów z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
300 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 300 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Awokado
230 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.90
Za 230 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na nachosy z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób