Przepis na żurek z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Boczek wędzony bez kości 300 g
  • Kiełbasa domowa 300 g 3 szt
  • bulion warzywny 750 ml 3 szklanki
  • Pieczarki 300 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Cebula 100 g
  • Zakwas na żurek 500 g
  • Chrzan 25 g 1 łyżka
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W dużym garnku podgrzej bulion i włóż do niego boczek i kiełbasę. Całość gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plasterki grzyby. Całość dodaj garnka z mięsem i gotuj przez 10 minut.

Do zupy wlej zakwas, dodaj śmietankę i zagotuj.

Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem i dokładnie zamieszaj.

Żurek z grzybami podany na eleganckim półmisku.
żurek z grzybami
Koszt przygotowania dania
46.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
728 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Żurek z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żurku z grzybami

Żurek z grzybami to niezwykle pyszna zupa, która idealnie sprawdzi się na nie tylko na święta, ale również na co dzień. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smakuje. Za ten wspaniały smak odpowiedzialne są głównie grzyby, których w tej zupie nie brakuje. Można ją podawać z ziemniakami i ugotowanym jajkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować żurek z grzybami, by był niezwykle smaczny, a przy tym nieskomplikowany i naprawdę dobry, to ten przepis przypadnie ci do gustu całość zabiera bardzo mało czasu. Całość jest niezwykle nieskomplikowana, więc poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.

Przepis na żurek z grzybami stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnej wersji tej zupy. Smakuje inaczej, ale równie dobrze. Na pewno sprawdzi się dla osób, które przepadają za daniami na bazie grzybów. W tej opcji użyte zostały grzyby leśne, które nadają jej wyjątkowego aromatu, jednak można również postawić na pieczarki. W przypadku braku świeżych najlepiej sięgnąć po suszone lub mrożone, które równie dobrze sprawdzają się w daniach.

Ten prosty przepis pozwala na stworzenie łatwego, ale bardzo ciekawego dania. Jest niezwykle smaczne, a przy tym zaskakuje obecnością miękkich, podsmażonych grzybów. To danie, które sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi recepturami. W takim wydaniu zupa zabiera znacznie mniej czasu. Robi się ją na bazie gotowego wywaru, jednak można też ugotować ją na tradycyjnym domowym rosole, jednak wtedy będzie nieco bardziej ciężkostrawna.

To dobry pomysł na odświeżenie nieco tej tradycyjnej zupy. Będzie idealną opcją na święta. Świetnie zastąpi klasyczny wielkanocny żur. Wystarczy tylko podać tę zupę z jajkiem i ziemniakami. Warto pamiętać, by ugotować ziemniaki osobno, gdyż w zupie ze względu na dużą kwaśność mogą zmienić konsystencję na mniej zwartą. Ta zupa idealnie sprawdzi się też na obiad,

gdyż żurek z grzybami jest pyszny, pożywny, a przy tym naprawdę bardzo sycący. To idealna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań.

Wartości odżywcze żurku z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (405g)
Energia (kalorie)
179.82 kcal
728.28 kcal
Białko
6.78 g
27.47 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w żurku z grzybami

Na 100g
Na porcję (405g)
Węglowodany
13.51 g
54.72 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.05 g
44.77 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, zakwas na żurek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (405g)
Tłuszcz
10.90 g
44.15 g
Tłuszcze nasycone
4.95 g
20.06 g
Tłuszcze nienasycone
5.95 g
24.09 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.33 g
17.54 g
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żurek z grzybami

Na 100g
Na porcję (405g)
Sód
435.83 mg
1765.11 mg
Potas
226.27 mg
916.38 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.81 mg
59.97 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
1.70 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku z grzybami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurku z grzybami

Lista alergenów dla żurku z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania żurku z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Kiełbasa domowa
300 g
3 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Pieczarki
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Zakwas na żurek
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Chrzan
25 g
1 łyżka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 25 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Liczba porcji:
Razem
93.00
Łączny koszt
46.68
Jak oceniasz przepis na żurek z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób