Przepis na żurek z grzybami krok po kroku
- Boczek wędzony bez kości 300 g
- Kiełbasa domowa 300 g 3 szt
- Bulion warzywny 750 ml 3 szklanki
- Pieczarki 300 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g
- Zakwas na żurek 500 g
- Chrzan 25 g 1 łyżka
- Śmietanka kremowa 30% 125 g
W dużym garnku podgrzej bulion i włóż do niego boczek i kiełbasę. Całość gotuj przez 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plasterki grzyby. Całość dodaj garnka z mięsem i gotuj przez 10 minut.
Do zupy wlej zakwas, dodaj śmietankę i zagotuj.
Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem i dokładnie zamieszaj.
Często zadawane pytania
-
Żur
-
Żurek wielkanocny
-
Żur wielkanocny
-
Zakwas na żur
-
Żurek
-
Żurek na zakwasie
-
Żurek śląski
-
Żur na zakwasie
-
Żur w chlebie
-
Żur staropolski
-
Żurek na białej kiełbasie
-
Chleb do żurku
-
Żur śląski
-
Żur z białą kiełbasą
-
Żurek wegetariański
-
Żurek z białą kiełbasą
-
Żurek na maślance
-
Żur wielkanocny na zakwasie
-
Żur

(liczba kalorii)
Żurek z grzybami - cechy przepisu
Więcej o żurku z grzybami
Żurek z grzybami to niezwykle pyszna zupa, która idealnie sprawdzi się na nie tylko na święta, ale również na co dzień. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smakuje. Za ten wspaniały smak odpowiedzialne są głównie grzyby, których w tej zupie nie brakuje. Można ją podawać z ziemniakami i ugotowanym jajkiem.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować żurek z grzybami, by był niezwykle smaczny, a przy tym nieskomplikowany i naprawdę dobry, to ten przepis przypadnie ci do gustu całość zabiera bardzo mało czasu. Całość jest niezwykle nieskomplikowana, więc poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.
Przepis na żurek z grzybami stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnej wersji tej zupy. Smakuje inaczej, ale równie dobrze. Na pewno sprawdzi się dla osób, które przepadają za daniami na bazie grzybów. W tej opcji użyte zostały grzyby leśne, które nadają jej wyjątkowego aromatu, jednak można również postawić na pieczarki. W przypadku braku świeżych najlepiej sięgnąć po suszone lub mrożone, które równie dobrze sprawdzają się w daniach.
Ten prosty przepis pozwala na stworzenie łatwego, ale bardzo ciekawego dania. Jest niezwykle smaczne, a przy tym zaskakuje obecnością miękkich, podsmażonych grzybów. To danie, które sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi recepturami. W takim wydaniu zupa zabiera znacznie mniej czasu. Robi się ją na bazie gotowego wywaru, jednak można też ugotować ją na tradycyjnym domowym rosole, jednak wtedy będzie nieco bardziej ciężkostrawna.
To dobry pomysł na odświeżenie nieco tej tradycyjnej zupy. Będzie idealną opcją na święta. Świetnie zastąpi klasyczny wielkanocny żur. Wystarczy tylko podać tę zupę z jajkiem i ziemniakami. Warto pamiętać, by ugotować ziemniaki osobno, gdyż w zupie ze względu na dużą kwaśność mogą zmienić konsystencję na mniej zwartą. Ta zupa idealnie sprawdzi się też na obiad,
gdyż żurek z grzybami jest pyszny, pożywny, a przy tym naprawdę bardzo sycący. To idealna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań.
Wartości odżywcze żurku z grzybami
Energia i białka
(405g)
Węglowodany w żurku z grzybami
(405g)
Tłuszcze
(405g)
Witaminy w przepisie na żurek z grzybami
(405g)
Składniki mineralne w przepisie na żurek z grzybami
(405g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żurku z grzybami
Lista alergenów dla żurku z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%