Żurek z grzybami

Opublikowano: 30.09.2021 r., 12:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek z grzybami podany na eleganckim półmisku.
Żurek z grzybami
Żurek z grzybami to niezwykle pyszna opcja, która idealnie sprawdzi się szczególnie na święta. Zupa jest bardzo aromatyczna i pełna smaku. W dodatku jest bardzo łatwa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
560 kcal
Kcal w porcji
405 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Kiełbasa domowa 3 szt (300 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Pieczarki (300 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Zakwas na żurek (500 g)
  • Chrzan 1 łyżka (25 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na żurek z grzybami krok po kroku

W dużym garnku podgrzej bulion i włóż do niego boczek i kiełbasę. Całość gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plasterki grzyby. Całość dodaj garnka z mięsem i gotuj przez 10 minut.

Do zupy wlej zakwas, dodaj śmietankę i zagotuj.

Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem i dokładnie zamieszaj.

Jak oceniasz przepis na żurek z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat żurku z grzybami

Żurek z grzybami to niezwykle pyszna zupa, która idealnie sprawdzi się na nie tylko na święta, ale również na co dzień. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smakuje. Za ten wspaniały smak odpowiedzialne są głównie grzyby, których w tej zupie nie brakuje. Można ją podawać z ziemniakami i ugotowanym jajkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować żurek z grzybami, by był niezwykle smaczny, a przy tym nieskomplikowany i naprawdę dobry, to ten przepis przypadnie ci do gustu całość zabiera bardzo mało czasu. Całość jest niezwykle nieskomplikowana, więc poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.

Przepis na żurek z grzybami stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnej wersji tej zupy. Smakuje inaczej, ale równie dobrze. Na pewno sprawdzi się dla osób, które przepadają za daniami na bazie grzybów. W tej opcji użyte zostały grzyby leśne, które nadają jej wyjątkowego aromatu, jednak można również postawić na pieczarki. W przypadku braku świeżych najlepiej sięgnąć po suszone lub mrożone, które równie dobrze sprawdzają się w daniach.

Ten prosty przepis pozwala na stworzenie łatwego, ale bardzo ciekawego dania. Jest niezwykle smaczne, a przy tym zaskakuje obecnością miękkich, podsmażonych grzybów. To danie, które sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi recepturami. W takim wydaniu zupa zabiera znacznie mniej czasu. Robi się ją na bazie gotowego wywaru, jednak można też ugotować ją na tradycyjnym domowym rosole, jednak wtedy będzie nieco bardziej ciężkostrawna.

To dobry pomysł na odświeżenie nieco tej tradycyjnej zupy. Będzie idealną opcją na święta. Świetnie zastąpi klasyczny wielkanocny żur. Wystarczy tylko podać tę zupę z jajkiem i ziemniakami. Warto pamiętać, by ugotować ziemniaki osobno, gdyż w zupie ze względu na dużą kwaśność mogą zmienić konsystencję na mniej zwartą. Ta zupa idealnie sprawdzi się też na obiad,

gdyż żurek z grzybami jest pyszny, pożywny, a przy tym naprawdę bardzo sycący. To idealna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań.

Alergeny w żurku z grzybami

Lista alergenów dla żurku z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze żurku z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa będzie dobrą opcją na co dzień, jednak czerwone mięso które się do niej dodaje powinno gościć w menu rzadko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(405g)
Energia (kcal)
138.47
560.78
Białko (g)
6.31
25.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(405g)
Węglowodany (g)
3.65
14.80
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
7.30
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(405g)
Tłuszcz (g)
10.90
44.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.95
20.06
Tłuszcze nienasycone (g)
5.95
24.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.33
17.53
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
6.33
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.75
80.00
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(405g)
Witamina A (µg (mcg))
6.05
24.50
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.91
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.30
13.37
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.56
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
1.15
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.35
9.50
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.17
8.78
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.59
14.54
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.31
138.96
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(405g)
Sód (mg)
429.66
1740.11
Potas (mg)
142.07
575.38
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.03
28.46
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.70
330.87
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.66
31.04
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.26
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.63
2.54
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku z grzybami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku z grzybami

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Kiełbasa domowa
300 g
3 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Zakwas na żurek
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Chrzan
25 g
1 łyżka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 25 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
93.00