Zupa z pokrzywy

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pokrzywowa z ziołami
Zupa z pokrzywy
Zupa z pokrzywy to doskonała opcja na lekki i niezwykle smaczny posiłek, który dostarcza wielu cennych składników. Jest prosta w przygotowaniu i lekkostrawna.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
114 kcal
Kcal w porcji
262 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Pokrzywa (300 g)
  • Natka pietruszki (25 g)
  • Ziemniaki późne (230 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Bulion warzywny (700 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka

Przepis na zupę z pokrzywy krok po kroku

W głębokim garnku podgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebule, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty.

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i zalej wywarem. Gotuj ok. 15 min.

Do zupy dodaj umyte listki pokrzywy i natkę pietruszki. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

Zupę zblenduj na krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Możesz również zabielić np. jogurtem greckim i posypać tartym serem.

Jak oceniasz przepis na zupę z pokrzywy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z pokrzywy

Zupa z pokrzywy to doskonała opcja na lekki i niezwykle smaczny posiłek, który dostarcza wielu cennych składników. Jest prosta w przygotowaniu i lekkostrawna.

Przepis na zupę z pokrzyw to dobra alternatywa dla zupy szczawiowej, czy szpinakowej. Jest równie smaczna i zielona. Jej piękny kolor na pewno zwiększa jej apetyczność. Zupę możesz podawać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się lane kluski, ryż, kasza, czy grzanki. Zupa pokrzywowa jest niezwykle zdrowa. Zupa pokrzywowa polecana jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem, kamicą nerkową oraz z różnymi stanami zapalnymi. Ponadto działa moczopędnie i oczyszczająco, wspiera trawienie, wspomaga leczenie zaburzenia pęcherza i prostaty oraz pracę trzustki. Podnosi odporność organizmu jako źródło żelaza, krzemu, czy witaminy C.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z pokrzyw, by byłą zdrowa, szybka i łatwa, a jednocześnie smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Dowiesz się z niego jak ugotować zupę z młodych pokrzyw. Ta zupa zalecana jest w stanach wyczerpania organizmu. Pokrzywa doskonale sprawdza się również w przypadku sztywności i zapalenia stawów. Nazywana naturalnym antybiotykiem ma właściwości przeciwzapalne, pobudzające i wzmacniające. To danie na jej bazie najbardziej popularne jest na Bałkanach, ale w Polsce też jada się zupę pokrzywową. Nie jest tak popularna jak zupa rosół czy pomidorowa ale równie smaczna. Możesz przygotować ją zarówno w formie zupy krem, jak i bulionu z dodatkami. Wszystko zależy od tego jakie konsystencje preferujesz na co dzień.

Zastanawiasz się jak zrywać pokrzywę do zupy? Najwięcej właściwości zdrowotnych mają młode pokrzywy, to znaczy, że to właśnie je najlepiej wykorzystać do gotowania. Warto jednak pamiętać, że muszą one być dobrze wykształcone. To znaczy, nie powinny być zbyt małe. Najlepszy czas na zbieranie listków przypada na kwiecień i maj. Warto jednak pamiętać, że należy to zrobić, zanim pokrzywy zakwitną. Inaczej nie będą już tak cenne. Najlepiej zrywać cztery do sześciu górnych listków. Na zbiory pokrzywy zabierz ze sobą duży wiklinowy koszyk, tak by listki się ze sobą nie sklejały. Wiele osób obawia się zrywania listków ze względu na ich nieprzyjemne właściwości parzące. Jeśli również nie chcesz doświadczyć ich na swojej skórze, a zależy Ci na młodych listkach, najlepiej zamiast zrywania pojedynczych listków, sięgnij po całą łodygę. Dzięki temu unikniesz poparzenia w trakcie zbiorów. W późniejszym etapie wystarczy nieco odczekać, by pokrzywa zwiędła, dzięki temu straci swoje nieprzyjemne właściwości parzące. To pozwoli na swobodne skorzystanie z jej dobrodziejstwa.

Alergeny w zupie z pokrzywy

Lista alergenów dla zupy z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z pokrzywy

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa jest bardzo zdrowa i dostarcza cennych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(262g)
Energia (kcal)
43.67
114.42
Białko (g)
1.23
3.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(262g)
Węglowodany (g)
6.86
17.97
Węglowodany przyswajalne (g)
4.66
12.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
5.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(262g)
Tłuszcz (g)
1.40
3.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
1.22
3.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.86
2.25
Brak danych dla: pokrzywa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.96
Brak danych dla: pokrzywa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(262g)
Witamina A (µg (mcg))
55.29
144.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.19
18.85
Brak danych dla: pokrzywa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: pokrzywa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.79
33.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
587.36
1538.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(262g)
Sód (mg)
141.18
369.90
Potas (mg)
194.97
510.83
Wapń (mg)
104.25
273.12
Fosfor (mg)
36.02
94.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.89
49.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.70
Cynk (mg)
0.21
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z pokrzywy 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z pokrzywy

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
300 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 300 g
Natka pietruszki
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Ziemniaki późne
230 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 230 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
700 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 700 ml
Koszt składników
73.00