Zupa szparagowa krem
- Szparagi (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (200 g)
- Mascarpone (200 g)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Masło klarowane (30 g)
Przepis na zupa szparagowa krem krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Obierz ziemniaki i pokrój w mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj ziemniaki i wlej bulion drobiowy.
Gotuj przez 15 minut.
Od szparagów odetnij końcówki.
Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do garnka.
Gotuj jeszcze 5 minut.
Dopraw zupę sola i pieprzem.
Dodaj posiekany koper i papryczkę chilli.
Do zupy dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem.
Dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Podawaj w głębokich talerzach.
Więcej informacji na temat zupy szparagowej krem
Zupa szparagowa krem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa krem jest łatwostrawna i podać ją można na posiłek dla niemowląt. Sprawdzony przepis wykorzystać można podczas wielu różnych okazji. Zupę przygotować można w wersji na ostro. Przepis na zupę krem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, cebula, ziemniaki, czosnek, serek mascarpone, bulion drobiowy, papryczka chilli, sól, pieprz, koper, masło klarowane.
Jak zrobić krem szparagowy? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 15 minut. Od szparagów odetnij końcówki. Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę sola i pieprzem. Dodaj posiekany koper i papryczkę chilli. Do zupy dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.
Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Masło klarowane to rodzaj masła, które używać można do smażenia w wysokich temperaturach.
Podsumowując pyszna zupa krem ze szparagów to sprawdzony przepis na obiad dla Twojej rodziny. Łatwa do zrobienia zupa jest bardzo smaczna i podać ją można na wiele różnych okazji. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybka do zrobienia zupa może być doskonałym posiłkiem po pracy. Najlepsza zupa może zostać przygotowana z białych lub zielonych szparagów.
Alergeny w zupie szparagowej krem
Lista alergenów dla zupy szparagowej krem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Masło klarowane
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy szparagowej krem
Zupa szparagowa krem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera także łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, które świetnie sprawdzą się u osób z problemami trawiennymi.
Energia i białka
(630g)
Węglowodany
(630g)
Tłuszcze
(630g)
Witaminy
(630g)
Składniki mineralne
(630g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.