Zupa szparagowa krem

Opublikowano: 25.07.2022 r., 11:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa szparagowa krem podana w białej miseczce.
Zupa szparagowa krem
Zupa szparagowa krem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa krem ma aksamitną konsystencję i świetnie sprawdzi się także dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
306 kcal
Kcal w porcji
630 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szparagi (500 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (200 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Masło klarowane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupa szparagowa krem krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj ziemniaki i wlej bulion drobiowy.

Gotuj przez 15 minut.

Od szparagów odetnij końcówki.

Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

Gotuj jeszcze 5 minut.

Dopraw zupę sola i pieprzem.

Dodaj posiekany koper i papryczkę chilli.

Do zupy dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem.

Dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na zupa szparagowa krem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat zupy szparagowej krem

Zupa szparagowa krem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa krem jest łatwostrawna i podać ją można na posiłek dla niemowląt. Sprawdzony przepis wykorzystać można podczas wielu różnych okazji. Zupę przygotować można w wersji na ostro. Przepis na zupę krem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, cebula, ziemniaki, czosnek, serek mascarpone, bulion drobiowy, papryczka chilli, sól, pieprz, koper, masło klarowane.

Jak zrobić krem szparagowy? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 15 minut. Od szparagów odetnij końcówki. Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę sola i pieprzem. Dodaj posiekany koper i papryczkę chilli. Do zupy dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Masło klarowane to rodzaj masła, które używać można do smażenia w wysokich temperaturach.

Podsumowując pyszna zupa krem ze szparagów to sprawdzony przepis na obiad dla Twojej rodziny. Łatwa do zrobienia zupa jest bardzo smaczna i podać ją można na wiele różnych okazji. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybka do zrobienia zupa może być doskonałym posiłkiem po pracy. Najlepsza zupa może zostać przygotowana z białych lub zielonych szparagów.

Alergeny w zupie szparagowej krem

Lista alergenów dla zupy szparagowej krem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy szparagowej krem

na 100g gotowej potrawy

Zupa szparagowa krem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera także łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, które świetnie sprawdzą się u osób z problemami trawiennymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(630g)
Energia (kcal)
48.65
306.52
Białko (g)
1.19
7.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(630g)
Węglowodany (g)
2.86
17.99
Węglowodany przyswajalne (g)
2.27
14.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
3.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(630g)
Tłuszcz (g)
3.66
23.08
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
20.87
Tłuszcze nienasycone (g)
0.35
2.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
1.86
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.36
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.56
72.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(630g)
Witamina A (µg (mcg))
16.48
103.84
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.27
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.15
19.84
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.34
Brak danych dla: mascarpone, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.85
49.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.27
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.38
2.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.37
71.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
73.87
465.38
Brak danych dla: mascarpone, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(630g)
Sód (mg)
239.01
1505.76
Potas (mg)
84.48
532.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.37
115.76
Fosfor (mg)
16.70
105.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.30
33.40
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
3.09
Cynk (mg)
0.17
1.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szparagowej krem 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szparagowej krem

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
85.00