Zupa seczuańska

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa seczuańska podana w miseczce wraz z pałeczkami.
Zupa seczuańska
Zupa seczuańska to doskonała opcja na smaczny i odżywczy posiłek. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczna. Idealna, jeśli kochasz azjatyckie smaki.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
143 kcal
Kcal w porcji
322 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Kapusta pekińska (300 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Grzyby mun suszone (20 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
  • Ocet ryżowy (10 ml)
  • Sos sojowy (15 ml)
  • Olej sezamowy (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupę seczuańską krok po kroku

Grzyby namocz w wodzie przez noc. Rano ugotuj na małym ogniu przez ok.20 min. Wyjmij z wywaru i pokrój w paski.

Mięso pokrój w paski , kapustę poszatkuj, a szczypior grubo posiekaj.

Do dużego garnka wlej bulion i zagotuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż mięso, grzyby i kapustę.

Całość włóż do gotującego się bulionu, gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj pomieszany z octem koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 15 min. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj zupę z makaronem, polaną olejem sezamowym i posypaną szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę seczuańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat zupy seczuańskiej

Zupa seczuańska to doskonała opcja na smaczny i odżywczy posiłek. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczna. Idealna, jeśli kochasz azjatyckie smaki.

Przepis na zupę seczuańską, to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna zupa seczuańska składa się a aromatycznego bulionu, kawałków mięsa, ale również pysznego makaronu. Zwykle ryżowego. Wszystkie te składniki z powodzeniem dostaniesz w większym sklepie. Podobnie przyprawy. Nie musisz używać wszystkich podanych w przepisie. Jednak jest to idealna mieszanka, by zupa wyszła pyszna. Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, na pewno lubisz smaczne i odżywcze zupy. To właśnie tam można znaleźć ich bardzo wiele. Zwykle przygotowane na bazie długo gotowanego bulionu są wspaniałą ucztą dla podniebienia. Jeśli nie masz jednak czasu na długie gotowanie bulionu, możesz sięgnąć po ten gotowy. Jest równie esencjonalny. Wybieraj jednak raczej mięsne opcje, chyba, że jesteś na diecie roślinnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę seczuańską, by była smaczna, a także dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Możesz przygotować ją z kurczakiem lub wieprzowiną. W obu przypadkach smakuje równie dobrze. Niektórzy robią ją również z mięsem mielonym. Warto wybór mięsa dobrać do własnych preferencji. Dodatkowo dobrze jest też postawić na produkty, które są dobre dla naszego zdrowia. Jeśli więc chcesz, by zupa ta gościła w Twoim menu bardzo często, jako dodatek główny wybierz raczej kurczaka. To mięso, które zawiera sporo białka, a przy okazji nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych. To korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli jesteś fanem wieprzowiny, to sięgaj po nią z umiarem. Gdy raz na jakiś czas pojawi się na Twoim talerzu nic złego się nie dzieje, gorzej, jeśli sięgasz po nią codziennie. To zupa, w której miesza się wiele różnych smaków, jednak to właśnie za to kochamy kuchnię azjatycką. Im więcej szalonych doznań, tym lepiej.

Alergeny w zupie seczuańskiej

Lista alergenów dla zupy seczuańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Wartości odżywcze zupy seczuańskiej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(322g)
Energia (kcal)
44.45
143.14
Białko (g)
6.19
19.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(322g)
Węglowodany (g)
1.94
6.23
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
4.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.35
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(322g)
Tłuszcz (g)
1.34
4.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
1.88
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
2.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.47
1.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.91
Cholesterol (mg)
17.88
57.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(322g)
Witamina A (µg (mcg))
37.27
120.02
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.79
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.47
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.87
25.36
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.38
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.34
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.89
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
6.90
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.63
43.90
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
448.32
1443.59
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(322g)
Sód (mg)
261.22
841.13
Potas (mg)
196.20
631.76
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.56
72.63
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
77.60
249.88
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.69
44.10
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
1.72
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.66
2.12
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy seczuańskiej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy seczuańskiej

Koszt składników
165.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Cebula dymka
40 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Grzyby mun suszone
20 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 20 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Ocet ryżowy
10 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Olej sezamowy
5 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 ml
Koszt składników
165.00