Zupa owocowa z wiśni

Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wiśniowa zupa owocowa w miseczce.
Zupa owocowa z wiśni
Zupa owocowa z wiśni to doskonała opcja dla wszystkich miłośników lekkich, owocowych dań. Zachwyca delikatnością i niezwykle intensywnym, wiśniowym smakiem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
177 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Wiśnie (300 g)
  • Cukier (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (15 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Makaron muszelki (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (40 ml)
  • Migdały - płatki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, goździki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę owocową z wiśni krok po kroku

Przygotuj garnek z 1 litrem wody. Pół szklanki wody odlej, resztę zagotuj z cynamonem i kilkoma goździkami.

Wiśnie wydryluj, wrzuć do wody, gotuj 5 minut, dopraw do smaku cukrem.

Pół szklanki wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do garnka, dobrze wymieszaj. Zupa lekko zgęstnieje. Osobno ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Zupę podawaj z makaronem, kleksem śmietany oraz prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Jak oceniasz przepis na zupę owocową z wiśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat zupy owocowej z wiśni

Zupa owocowa z wiśni to doskonała opcja dla wszystkich miłośników lekkich, owocowych dań. Zachwyca delikatnością i niezwykle intensywnym, wiśniowym smakiem.

Przepis na zupę owocową z wiśni to najlepsza propozycja na letni obiad. Jest smaczna, prosta, a przy tym naprawdę ciekawa. Idealnie sprawdzi się, kiedy na zewnątrz jest gorąco i nie masz siły na ciężkie posiłki. Zupę możesz zjadać zarówno na ciepło, jak i zimno. Jest tak smaczna, że przypomina raczej słodki deser. Najlepiej podawać ją z kaszą manną lub makaronem, które są delikatne, a przy tym naprawdę smaczne. Idealnie łączą się właśnie z wiśniami. Całość jest też lekkostrawna. Jeśli musisz zrezygnować z glutenu, zamiast kaszy lub makaronu postaw na kaszę jaglaną, jest równie smaczna, ale nie zawiera glutenu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę owocową z wiśni, by była smaczna i odżywcza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak ugotować naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Sprawdzi się zwłaszcza dla dzieci. Możesz ją robić również z kisielem, dzięki czemu smak jest bardziej intensywny. Trzeba zrobić ją z drylowanymi wiśniami, nie muszą jednak być świeże, choć oczywiście takie smakują najlepiej. Sprawdzą się jednak również mrożone wiśnie, które dostępne są w sklepach przez cały rok, dzięki czemu możesz cieszyć się tym smacznym deserem przez cały rok.

Głównym składnikiem tego dania są wiśnie. To owoce, których właściwości nie są doceniane. Warto to zmienić. Wiśnie mają bowiem naprawdę fantastyczny wpływ na organizm. Wiśnie bogate są w pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Pektyna przyspiesza również przemianę materii, pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i chroni przed nadciśnieniem tętniczym. Na właściwości wiśni świetnie wpływają zawarte w ich miąższu antyoksydanty. To związki, które wspomagają profilaktykę przeciwnowotworową. Antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają serce. Wiśnia ma też właściwości odżywcze, antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego zdecydowanie warto po nią sięgać na co dzień.

Alergeny w zupie owocowej z wiśni

Lista alergenów dla zupy owocowej z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze zupy owocowej z wiśni

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
197.57
177.82
Białko (g)
4.12
3.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
35.75
32.18
Węglowodany przyswajalne (g)
33.15
29.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
5.02
4.52
Tłuszcze nasycone (g)
3.15
2.84
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
1.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
1.12
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
0.55
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
35.69
32.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.70
5.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.16
9.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
428.85
385.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
4.55
4.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
196.55
176.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.92
30.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
66.41
59.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.18
24.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.47
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.48
0.43
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy owocowej z wiśni 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy owocowej z wiśni

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Makaron muszelki
100 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
40 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 40 ml
Migdały - płatki
20 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 20 g
Koszt składników
34.30