Zupa mleczna z dyni

Opublikowano: 27.08.2024 r., 11:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przekrojona dynia na blacie kuchennym.
Zupa mleczna z dyni
Zupa mleczna z dyni z kluseczkami to doskonała propozycja na smaczne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na dyniową zupę mleczną.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
317 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Dynia - miąższ (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na zupę mleczną z dyni krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj.

Następnie do mąki wybij jajko i zrób małe kluseczki, zacierając masę kciukiem i palcem wskazującym. Czynność powtarzaj, aż z całej masy uzyskasz małe kluseczki.

Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Dynię przełóż do garnka, dodaj do niej pół szklanki wody i duś do miękkości.

Dynię rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.

W garnku zagotuj mleko z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj do niego dynię oraz zacierkę.

Całość gotuj na małej mocy palnika, aż kluseczki będą miękkie.

Gotową zupę mleczną z dynią i kluseczkami podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę mleczną z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy mlecznej z dyni

Zupa mleczna z dyni z zacierkami to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się również jako deser lub kolacja na słodko. Sprawdzony przepis na zupę mleczną z dynią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy mlecznej potrzebne będą następujące produkty: maka pszenna, jajka, mleko spożywcze, miąższ z dyni oraz sól.

A jak zrobić zupę mleczną z dynią? Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj. Następnie do mąki wybij jajko i zrób małe kluseczki, zacierając masę kciukiem i palcem wskazującym. Czynność powtarzaj, aż z całej masy uzyskasz małe kluseczki. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dynię przełóż do garnka, dodaj do niej pół szklanki wody i duś do miękkości. Dynię rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj do niego dynię oraz zacierkę. Całość gotuj na małej mocy palnika, aż kluseczki będą miękkie. Gotową zupę mleczną z dynią i kluseczkami podawaj na ciepło.

Dynia to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który jest zaliczany do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując zupa dyniowa mleczna z kluskami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Zupa mleczna jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Koniecznie podaj ją jako słodką przekąskę dla dzieci. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie mlecznej z dyni

Lista alergenów dla zupy mlecznej z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze zupy mlecznej z dyni

na 100g gotowej potrawy

Zupa mleczna z dyni to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Przepis świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
79.36
317.45
Białko (g)
3.88
15.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
11.07
44.29
Węglowodany przyswajalne (g)
10.93
43.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.36
9.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
6.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
2.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
2.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.04
76.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
148.86
595.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.64
10.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
2.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.34
93.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.54
Ryboflawina (mg)
0.17
0.67
Niacyna (mg)
0.82
3.28
Foliany (µg (mcg))
18.96
75.86
Beta karoten (µg (mcg))
913.20
3652.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
27.43
109.70
Potas (mg)
203.31
813.23
Wapń (mg)
81.78
327.11
Fosfor (mg)
89.44
357.75
Magnez (mg)
14.10
56.41
Żelazo (mg)
0.78
3.12
Cynk (mg)
0.47
1.88
Miedź (mg)
0.06
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy mlecznej z dyni 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy mlecznej z dyni

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Dynia
500 g
miąższ
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Koszt składników
21.50