Zupa mleczna z dyni
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Dynia - miąższ (500 g)
Przepis na zupę mleczną z dyni krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj.
Następnie do mąki wybij jajko i zrób małe kluseczki, zacierając masę kciukiem i palcem wskazującym. Czynność powtarzaj, aż z całej masy uzyskasz małe kluseczki.
Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Dynię przełóż do garnka, dodaj do niej pół szklanki wody i duś do miękkości.
Dynię rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj mleko z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj do niego dynię oraz zacierkę.
Całość gotuj na małej mocy palnika, aż kluseczki będą miękkie.
Gotową zupę mleczną z dynią i kluseczkami podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zupy mlecznej z dyni
Zupa mleczna z dyni z zacierkami to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się również jako deser lub kolacja na słodko. Sprawdzony przepis na zupę mleczną z dynią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy mlecznej potrzebne będą następujące produkty: maka pszenna, jajka, mleko spożywcze, miąższ z dyni oraz sól.
A jak zrobić zupę mleczną z dynią? Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj. Następnie do mąki wybij jajko i zrób małe kluseczki, zacierając masę kciukiem i palcem wskazującym. Czynność powtarzaj, aż z całej masy uzyskasz małe kluseczki. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dynię przełóż do garnka, dodaj do niej pół szklanki wody i duś do miękkości. Dynię rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj do niego dynię oraz zacierkę. Całość gotuj na małej mocy palnika, aż kluseczki będą miękkie. Gotową zupę mleczną z dynią i kluseczkami podawaj na ciepło.
Dynia to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który jest zaliczany do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując zupa dyniowa mleczna z kluskami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Zupa mleczna jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Koniecznie podaj ją jako słodką przekąskę dla dzieci. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie mlecznej z dyni
Lista alergenów dla zupy mlecznej z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze zupy mlecznej z dyni
Zupa mleczna z dyni to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Przepis świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość warzyw.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
-
mąka pszenna,
jajka,
mleko,
dynia,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.