Zupa krem z dyni z grzankami

Opublikowano: 24.01.2022 r., 8:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dyniowy krem z grzankami
Zupa krem z dyni z grzankami
Zupa krem z dyni z grzankami to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa krem jest bardzo zdrowa i może być podana dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
353 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia - 1 średnia sztuka (1000 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Mleczko kokosowe (250 ml)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Bagietka francuska (400 g)
  • Pomarańcza - 1 średnia sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, curry, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia

Przepis na zupa krem z dyni z grzankami krok po kroku

Obierz dynie i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.

Obierz ziemniaki i pokrój drobniej.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj dynie i ziemniaki, wlej bulion warzywny i gotuj przez 25 minut.

Zdejmij zupę z gazu, dodaj do niej mleko kokosowe.

Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i imbirem, wyciśnij sok z pomarańczy.

Zupę zblenduj na gładką masę.

Pokrój bagietkę pszenną na kromki.

Polej oliwą z oliwek i zapiecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10 minut.

Zupę wlej w miskę i podawaj z grzanką.

Jak oceniasz przepis na zupa krem z dyni z grzankami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z dyni z grzankami

Zupa krem z dyni z grzankami to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest dobra do podania także podczas uroczystych obiadów i kolacji. Jest szybka do przygotowania, więc nie potrzebuje godzin spędzonych w kuchni. Przepis na zupę krem z dyni z grzankami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, czosnek, ziemniaki, pomarańcza, mleko kokosowe, bulion warzywny, olej rzepakowy, bagietka pszenna, sól, pieprz, imbir, papryka ostra.

Jak zrobić zupę krem z dyni z grzankami? Obierz dynie i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. Obierz ziemniaki i pokrój drobniej. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj dynie i ziemniaki, wlej bulion warzywny i gotuj przez 25 minut. Zdejmij zupę z gazu, dodaj do niej mleko kokosowe. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i imbirem, wyciśnij sok z pomarańczy. Zupę zblenduj na gładką masę. Pokrój bagietkę pszenną na kromki. Polej oliwą z oliwek i zapiecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10 minut. Zupę wlej w miskę i podawaj z grzanką.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych, dynie hoduje się na tzw. farmach dyniowych. Coraz bardziej popularne staje się jesienią odwiedzanie tego typu farm w celu kupienia dyni oraz wykonania pięknych fotografii. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Podsumowując pyszna zupa z grzankami jest szybka do zrobienia. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zupę możesz wzbogacić dodatkiem prażonych pestek lub olejem z dyni. Zupa to bardzo dobry pomysł na lunch do pracy jest syta i nie zawiera dużej ilości kalorii. Smaczna zupa zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości.

Alergeny w zupie krem z dyni z grzankami

Lista alergenów dla zupy krem z dyni z grzankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Wartości odżywcze zupy krem z dyni z grzankami

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z dyni z grzankami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i bardzo zdrowa. Zawiera średnią zawartość kalorii. Zupa jest także cennym źródłem wielu składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
76.82
353.35
Białko (g)
1.65
7.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
9.62
44.24
Węglowodany przyswajalne (g)
8.96
41.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
3.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
3.74
17.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.51
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.22
14.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.24
10.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
4.49
Cholesterol (mg)
0.60
2.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
99.61
458.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.86
26.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.25
5.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
3.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.35
79.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
726.21
3340.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
195.28
898.30
Potas (mg)
134.73
619.75
Wapń (mg)
19.98
91.90
Fosfor (mg)
37.00
170.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.17
42.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
2.85
Cynk (mg)
0.23
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni z grzankami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z dyni z grzankami

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1000 g
1 średnia sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleczko kokosowe
250 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Bagietka francuska
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
80.00