Zupa krem z dyni z grzankami
- Dynia - 1 średnia sztuka (1000 g)
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Mleczko kokosowe (250 ml)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Bagietka francuska (400 g)
- Pomarańcza - 1 średnia sztuka (200 g)
Przepis na zupa krem z dyni z grzankami krok po kroku
Obierz dynie i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
Obierz ziemniaki i pokrój drobniej.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj dynie i ziemniaki, wlej bulion warzywny i gotuj przez 25 minut.
Zdejmij zupę z gazu, dodaj do niej mleko kokosowe.
Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i imbirem, wyciśnij sok z pomarańczy.
Zupę zblenduj na gładką masę.
Pokrój bagietkę pszenną na kromki.
Polej oliwą z oliwek i zapiecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10 minut.
Zupę wlej w miskę i podawaj z grzanką.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa dyniowa z imbirem
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy krem z dyni z grzankami
Zupa krem z dyni z grzankami to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest dobra do podania także podczas uroczystych obiadów i kolacji. Jest szybka do przygotowania, więc nie potrzebuje godzin spędzonych w kuchni. Przepis na zupę krem z dyni z grzankami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, czosnek, ziemniaki, pomarańcza, mleko kokosowe, bulion warzywny, olej rzepakowy, bagietka pszenna, sól, pieprz, imbir, papryka ostra.
Jak zrobić zupę krem z dyni z grzankami? Obierz dynie i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. Obierz ziemniaki i pokrój drobniej. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj dynie i ziemniaki, wlej bulion warzywny i gotuj przez 25 minut. Zdejmij zupę z gazu, dodaj do niej mleko kokosowe. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i imbirem, wyciśnij sok z pomarańczy. Zupę zblenduj na gładką masę. Pokrój bagietkę pszenną na kromki. Polej oliwą z oliwek i zapiecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10 minut. Zupę wlej w miskę i podawaj z grzanką.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych, dynie hoduje się na tzw. farmach dyniowych. Coraz bardziej popularne staje się jesienią odwiedzanie tego typu farm w celu kupienia dyni oraz wykonania pięknych fotografii. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.
Podsumowując pyszna zupa z grzankami jest szybka do zrobienia. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zupę możesz wzbogacić dodatkiem prażonych pestek lub olejem z dyni. Zupa to bardzo dobry pomysł na lunch do pracy jest syta i nie zawiera dużej ilości kalorii. Smaczna zupa zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości.
Alergeny w zupie krem z dyni z grzankami
Lista alergenów dla zupy krem z dyni z grzankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze zupy krem z dyni z grzankami
Zupa krem z dyni z grzankami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i bardzo zdrowa. Zawiera średnią zawartość kalorii. Zupa jest także cennym źródłem wielu składników mineralnych.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.