Zupa kalafiorowa na rosole

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kalafiorowa na rosole podana w garnku na tle świeżego pieczywa.
Zupa kalafiorowa na rosole
Zupa kalafiorowa na rosole to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników lekkich, warzywnych dań. Głównym składnikiem jest kalafior, połączony z ziemniakami i śmietanką.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
127 kcal
Kcal w porcji
453 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Kalafior (800 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Por (70 g)
  • Natka pietruszki (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Masło (20 g)
  • Cebula (50 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę kalafiorową na rosole krok po kroku

W garnku rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek i przyprawy: pieprz, sól, kminek.

Dodaj obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Do garnka przełóż umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotuj na wolnym ogniu, uważając, żeby kalafior się nie rozgotował. Garnek zdejmij z ognia i jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz dopraw do smaku.

Do zupy wlej śmietankę i zamieszaj.

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę kalafiorową na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej na rosole

Zupa kalafiorowa na rosole to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników lekkich, warzywnych dań. Głównym składnikiem jest kalafior, połączony z ziemniakami i śmietanką.

Przepis na zupę kalafiorową na rosole to doskonała opcja na obiad. To smaczna i niezwykle pożywna opcja. Z tej receptury dowiesz się jak przygotować ją w kilka chwil z podstawowych składników. Pozwala na przygotowanie wspaniałej przekąski, której bazą jest gotowany kalafior, a która fantastycznie sprawdzi się zwłaszcza do obiadu. Ma niski ładunek glikemiczny, a także mało kalorii. To danie wegetariańskie sprawdzi się na diecie roślinnej, jeśli szukasz naprawdę ciekawej opcji na szybki, ale bardzo odżywczy posiłek. Smakuje fantastycznie, a przy okazji dostarcza sporo cennych witamin i składników mineralnych. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować najlepszą zupę na bazie kalafiora. Ta zupa sprawdzi się cały rok, gdyż składniki są bez problemu dostępne w każdym sklepie. Nie musisz sięgać po świeży kalafior. Z powodzeniem przygotujesz też zupę na bazie mrożonego warzywa. Najlepiej smakuje podana z grzankami. To dobry wybór zarówno na obiad, jak i na lekką, ale sycącą kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę kalafiorową na rosole, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość smakuje idealnie ze świeżego kalafiora. Jednak w przypadku jego braku możesz też przygotować ją z mrożonego kalafiora. Głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, który choć niedoceniany, to jest bardzo wartościowym warzywem. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego. Sulforafan zawarty w kalafiorze dodatkowo wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i chroni błonę śluzową żołądka przed szkodliwymi czynnikami biologicznymi. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Alergeny w zupie kalafiorowej na rosole

Lista alergenów dla zupy kalafiorowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze zupy kalafiorowej na rosole

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(453g)
Energia (kcal)
28.21
127.80
Białko (g)
0.93
4.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(453g)
Węglowodany (g)
3.56
16.14
Węglowodany przyswajalne (g)
2.65
11.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(453g)
Tłuszcz (g)
1.42
6.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
5.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
1.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.19
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.58
7.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(453g)
Witamina A (µg (mcg))
45.28
205.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.83
76.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.93
22.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
1.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.10
100.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
408.70
1851.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(453g)
Sód (mg)
177.96
806.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
135.89
615.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.81
67.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
22.17
100.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.75
35.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.14
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kalafiorowej na rosole 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kalafiorowej na rosole

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Natka pietruszki
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietanka kremowa 36%
50 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 ml
Koszt składników
88.00