Zupa kalafiorowa na rosole
- Kalafior (800 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (45 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Por (70 g)
- Natka pietruszki (25 g)
- Czosnek (10 g)
- Masło (20 g)
- Cebula (50 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (50 ml)
Przepis na zupę kalafiorową na rosole krok po kroku
W garnku rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek i przyprawy: pieprz, sól, kminek.
Dodaj obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Do garnka przełóż umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotuj na wolnym ogniu, uważając, żeby kalafior się nie rozgotował. Garnek zdejmij z ognia i jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz dopraw do smaku.
Do zupy wlej śmietankę i zamieszaj.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej na rosole
Zupa kalafiorowa na rosole to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników lekkich, warzywnych dań. Głównym składnikiem jest kalafior, połączony z ziemniakami i śmietanką.
Przepis na zupę kalafiorową na rosole to doskonała opcja na obiad. To smaczna i niezwykle pożywna opcja. Z tej receptury dowiesz się jak przygotować ją w kilka chwil z podstawowych składników. Pozwala na przygotowanie wspaniałej przekąski, której bazą jest gotowany kalafior, a która fantastycznie sprawdzi się zwłaszcza do obiadu. Ma niski ładunek glikemiczny, a także mało kalorii. To danie wegetariańskie sprawdzi się na diecie roślinnej, jeśli szukasz naprawdę ciekawej opcji na szybki, ale bardzo odżywczy posiłek. Smakuje fantastycznie, a przy okazji dostarcza sporo cennych witamin i składników mineralnych. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować najlepszą zupę na bazie kalafiora. Ta zupa sprawdzi się cały rok, gdyż składniki są bez problemu dostępne w każdym sklepie. Nie musisz sięgać po świeży kalafior. Z powodzeniem przygotujesz też zupę na bazie mrożonego warzywa. Najlepiej smakuje podana z grzankami. To dobry wybór zarówno na obiad, jak i na lekką, ale sycącą kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę kalafiorową na rosole, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość smakuje idealnie ze świeżego kalafiora. Jednak w przypadku jego braku możesz też przygotować ją z mrożonego kalafiora. Głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, który choć niedoceniany, to jest bardzo wartościowym warzywem. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego. Sulforafan zawarty w kalafiorze dodatkowo wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i chroni błonę śluzową żołądka przed szkodliwymi czynnikami biologicznymi. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.
Alergeny w zupie kalafiorowej na rosole
Lista alergenów dla zupy kalafiorowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze zupy kalafiorowej na rosole
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(453g)
Węglowodany
(453g)
Tłuszcze
(453g)
Witaminy
(453g)
Składniki mineralne
(453g)
-
kalafior,
marchewka,
pietruszka,
seler,
pietruszka,
czosnek,
masło,
cebula,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.