Zimne nóżki z kurczaka

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawa z kurczaka na półmisku
Zimne nóżki z kurczaka
Zimne nóżki z kurczaka to doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą możesz podać podczas imprez. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na galaretę drobiową.
Przygotowanie 30 min
87 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - ugotowane (500 g)
  • Bulion drobiowy (600 g)
  • Żelatyna (12 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Groszek zielony konserwowy (60 g)
  • Marchewka - ugotowana (100 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, miseczka

Przepis na zimne nóżki z kurczaka krok po kroku

Bulion drobiowy przygotuj podczas gotowania udek z kurczaka oraz marchewki.

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.

Następnie żelatynę dodaj do ciepłego, przecedzonego wywaru drobiowego i dokładnie wymieszaj.

Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek. Jajka pokrój w grube plastry.

Mięso z kurczaka obierz z kości i pokrój na mniejsze kawałki.

Ugotowaną marchew pokrój w kostkę.

Groszek przecedź na sicie.

Do miseczek włóż po dwa plastry jajka, dodaj groszek, marchew, kawałki kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki.

Składniki w miseczkach zalej wywarem z żelatyną tak, aby w całości były przykryte.

Galaretę pozostaw do przestudzenia i wstaw ją do lodówki na noc.

Gotowe zimne nóżki z kurczaka podawaj z dodatkiem pieczywa i octu.

Jak oceniasz przepis na zimne nóżki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat zimnych nóżek z kurczaka

Zimne nóżki z kurczaka to doskonała propozycja na danie na imprezę. Smaczne zimne nóżki drobiowe świetnie sprawdzą się również podczas Świąt Wielkanocnych. Sprawdzony przepis na zimne nóżki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, bulion drobiowy, żelatyna, jajka, groszek konserwowy, marchew oraz natka pietruszki. Galaretę możesz przygotować także bez żelatyny - bez obawy możesz zastąpić ją agarem.

A jak zrobić zimne nóżki z kurczaka? Bulion drobiowy przygotuj podczas gotowania udek z kurczaka oraz marchewki. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Następnie żelatynę dodaj do ciepłego, przecedzonego wywaru drobiowego i dokładnie wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek. Jajka pokrój w grube plastry. Mięso z kurczaka obierz z kości i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotowaną marchew pokrój w kostkę. Groszek przecedź na sicie. Do miseczek włóż po dwa plastry jajka, dodaj groszek, marchew, kawałki kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki w miseczkach zalej wywarem z żelatyną tak, aby w całości były przykryte. Galaretę pozostaw do przestudzenia i wstaw ją do lodówki na noc.

Udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen. Witamina B3 obecna w mięsie z ud kurczaka bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych naszego organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Podsumowując: zimne nóżki z kurczaka stanowią doskonały pomysł na smaczną przystawkę, którą możesz podać podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze zimne nóżki są dobre do spożycia dopiero po stężeniu, dlatego warto wstawić je do lodówki na noc. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych. Zimne nóżki drobiowe doskonale smakują z dodatkiem pieczywa oraz octu.

Alergeny w zimnych nóżkach z kurczaka

Lista alergenów dla zimnych nóżek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zimnych nóżek z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Zimne nóżki z kurczaka to doskonała propozycja na przystawkę. Dodatek marchewki wzbogaca danie w wiele składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
65.03
87.79
Białko (g)
9.08
12.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
1.41
1.91
Węglowodany przyswajalne (g)
1.08
1.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
2.38
3.22
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
1.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
1.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.69
Cholesterol (mg)
62.50
84.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
82.62
111.54
Witamina B6 (mg)
0.18
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.38
Witamina C (mg)
2.81
3.79
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.21
Witamina E (mg)
0.21
0.28
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.12
21.76
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.14
0.18
Niacyna (mg)
2.21
2.98
Foliany (µg (mcg))
10.14
13.68
Beta karoten (µg (mcg))
681.94
920.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
222.42
300.27
Potas (mg)
139.50
188.32
Wapń (mg)
15.11
20.39
Fosfor (mg)
87.41
118.00
Magnez (mg)
11.97
16.16
Żelazo (mg)
0.62
0.83
Cynk (mg)
0.82
1.11
Miedź (mg)
0.06
0.09
Mangan (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jajko, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zimnych nóżek z kurczaka 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zimnych nóżek z kurczaka

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
ugotowane
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Bulion drobiowy
600 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 g
Żelatyna
12 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Groszek zielony konserwowy
60 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 60 g
Marchewka
100 g
ugotowana
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
38.50