Ziemniaki po nelsońsku

Opublikowano: 04.09.2023 r., 14:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ziemniaki po nelsońsku podane w naczyniu żaroodpornym..
Ziemniaki po nelsońsku
Ziemniaki po nelsońsku to pyszna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem grzybów. Ziemniaki zapiekane świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
438 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (900 g)
  • Pieczarki - 10 średnich sztuk (350 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny (80 ml)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (15 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, miska

Przepis na ziemniaki po nelsońsku krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez około 20-25 minut.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie na patelnię dodaj pieczarki oraz dopraw je do smaku solą i pieprzem. Składniki smaż na patelni, aż woda odparuje z pieczarek.

Śmietanę wymieszaj z bulionem warzywnym. Następnie dodaj do niej szczyptę soli, pieprzu oraz kurkumy, a także mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.

Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach i umieść go w miseczce.

Naczynie żaroodporne wymaluj masłem, ułóż warstwę ziemniaków, pieczarek, kolejną warstwę ziemniaków oraz pieczarek i ostatnią warstwę ziemniaków.

Całość zalej śmietaną z bulionem oraz przyprawami.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.

Następnie zapiekankę posyp parmezanem i zapiekaj jeszcze 15 minut.

Gotowe ziemniaki po nelsońsku podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki po nelsońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków po nelsońsku

Ziemniaki po nelsońsku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane w plasterkach z pieczarkami świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na spotkania rodzinne. Prosty przepis na ziemniaki po nelsońsku nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, pieczarki, cebula, czosnek, bulion warzywny, śmietana 18%, mąka pszenna, parmezan, olej rzepakowy, masło, sól, pieprz oraz curry. Zapiekankę możesz zrobić również z grzybami leśnymi.

A jak zrobić ziemniaki po nelsońsku? Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię dodaj pieczarki oraz dopraw je do smaku solą i pieprzem. Składniki smaż na patelni. Śmietanę wymieszaj z bulionem warzywnym. Następnie dodaj do niej szczyptę soli, pieprzu oraz kurkumy a także mąkę. Składniki wymieszaj. Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Naczynie żaroodporne wymaluj masłem, ułóż warstwy ziemniaków oraz pieczarek. Całość zalej śmietaną. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Następnie zapiekankę posyp parmezanem i zapiekaj jeszcze 15 minut.

Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: smaczne ziemniaki po nelsońsku stanowią doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Najlepsze danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Potrawę warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw lub kiszonek. Produkty niezbędne do wykonania zapiekanki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ziemniakach po nelsońsku

Lista alergenów dla ziemniaków po nelsońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser parmezan
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ziemniaków po nelsońsku

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki po nelsońsku to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Ziemniaki oraz pieczarki wykorzystane do przygotowania zapiekanki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
109.62
438.47
Białko (g)
4.26
17.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
11.80
47.20
Węglowodany przyswajalne (g)
10.39
41.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
5.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
5.31
21.24
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
10.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.74
10.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
8.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
2.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.66
38.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
26.04
104.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.50
46.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.81
99.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
5.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.48
57.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.55
50.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
90.72
362.86
Potas (mg)
317.47
1269.87
Wapń (mg)
86.57
346.28
Fosfor (mg)
98.34
393.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.40
73.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
2.64
Cynk (mg)
0.48
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków po nelsońsku 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków po nelsońsku

Koszt składników
60.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
900 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Pieczarki
350 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
80 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.71
Za 80 ml
Śmietana 18%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
60.20