Ziemniaki opiekane
- Ziemniaki średnie - 10 średnich sztuk (1000 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na ziemniaki opiekane krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki.
Do miski wlej olej i dodaj 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę przyprawy do ziemniaków oraz sól i pieprz do smaku. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
Do miski z marynatą dodaj ziemniaki i dokładnie je wymieszaj.
Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut (ziemniaki powinny być złociste).
Gotowe ziemniaki podaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat ziemniaków opiekanych
Ziemniaki opiekane to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dań obiadowych. Ziemniaki możesz opiec w plastrach, jako frytki lub w formie łódeczek. Pyszne ziemniaki pieczone w piekarniku możesz podać z dodatkiem mięsa oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Przepis na ziemniaki opiekane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, olej rzepakowy oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz przyprawa do ziemniaków).
A jak zrobić ziemniaki opiekane? Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Do miski wlej olej i dodaj 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę przyprawy do ziemniaków oraz sól i pieprz do smaku. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Do miski z marynatą dodaj ziemniaki i dokładnie je wymieszaj. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (ziemniaki powinny być złociste). Gotowe ziemniaki podaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi dobre ziemniaki opiekane. Ziemniaki z piekarnika możesz podać jako smaczny dodatek na obiad. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ziemniaków z piekarnika dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w ziemniakach opiekanych
Lista alergenów dla ziemniaków opiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki opiekane
Wartości odżywcze ziemniaków opiekanych
Ziemniaki opiekane stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.