- Ziemniaki średnie 1000 g 10 średnich sztuk
- Olej rzepakowy 40 ml 4 łyżki stołowe
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Przepis na ziemniaki opiekane krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki.
Do miski wlej olej i dodaj 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę przyprawy do ziemniaków oraz sól i pieprz do smaku. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
Do miski z marynatą dodaj ziemniaki i dokładnie je wymieszaj.
Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut (ziemniaki powinny być złociste).
Gotowe ziemniaki podaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Informacje dietetyczne - ziemniaki opiekane
Wartości odżywcze ziemniaków opiekanych
Ziemniaki opiekane stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ziemniakach opiekanych
Lista alergenów dla ziemniaków opiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki opiekane
Więcej informacji na temat ziemniaków opiekanych
Ziemniaki opiekane to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dań obiadowych. Ziemniaki możesz opiec w plastrach, jako frytki lub w formie łódeczek. Pyszne ziemniaki pieczone w piekarniku możesz podać z dodatkiem mięsa oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Przepis na ziemniaki opiekane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, olej rzepakowy oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz przyprawa do ziemniaków).
A jak zrobić ziemniaki opiekane? Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Do miski wlej olej i dodaj 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę przyprawy do ziemniaków oraz sól i pieprz do smaku. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Do miski z marynatą dodaj ziemniaki i dokładnie je wymieszaj. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (ziemniaki powinny być złociste). Gotowe ziemniaki podaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi dobre ziemniaki opiekane. Ziemniaki z piekarnika możesz podać jako smaczny dodatek na obiad. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ziemniaków z piekarnika dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków opiekanych
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023