Zielona szakszuka
- Boczek wędzony bez kości (50 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula (100 g)
- Suszone pomidory (40 g)
- Pomidor (150 g)
- Szpinak (200 g)
- Ser Feta (100 g)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na zieloną szakszukę krok po kroku
Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na patelni aż się ładnie zarumieni i wytopi się tłuszczyk.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż chwilę i dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone na pół oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Smaż kilka minut i dodaj świeży szpinak. Wszystko trzeba podsmażyć maksymalnie 5 minut.
Smaż kilka minut i dodaj świeży szpinak. Wszystko trzeba podsmażyć maksymalnie 5 minut.
Posyp wszystko po wierzchu serem feta.
Smaż na średnim ogniu pod przykryciem, by białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne.
Nie ma potrzeby dodawania przypraw. Można doprawić wedle uznania jeśli zachodzi taka potrzeba.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat zielonej szakszuki
Ten przepis na szakszukę budzi furrorę wśród osób, które do tej pory za szpinakiem nie przepadały. Najlepiej w tym daniu sprawdzi się szpinak świeży. Szpinak mrożony też będzie okej. Dzięki serowi feta oraz suszonym pomidorom nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw, ponieważ ser feta jest sam w sobie słony, a suszone pomidory mają nieziemsko pasujący do tej kompozycji smakowej aromat. Dodatek boczku sprawia, że danie jest przepyszne i nawet niejadek zje ze smakiem tę oryginalną potrawę.
Alergeny w zielonej szakszuce
Lista alergenów dla Zielonej szakszuki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zielonej szakszuki
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.