Przepis na zieloną szakszukę krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża

Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na patelni aż się ładnie zarumieni i wytopi się tłuszczyk.

Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż chwilę i dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone na pół oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

Smaż kilka minut i dodaj świeży szpinak. Wszystko trzeba podsmażyć maksymalnie 5 minut.

Smaż kilka minut i dodaj świeży szpinak. Wszystko trzeba podsmażyć maksymalnie 5 minut.

Posyp wszystko po wierzchu serem feta.

Smaż na średnim ogniu pod przykryciem, by białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne.

Nie ma potrzeby dodawania przypraw. Można doprawić wedle uznania jeśli zachodzi taka potrzeba.

Zielona szakszuka
Zielona szakszuka
Koszt przygotowania dania
25.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
405 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Zielona szakszuka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Zielonej szakszuce

Ten przepis na szakszukę budzi furrorę wśród osób, które do tej pory za szpinakiem nie przepadały. Najlepiej w tym daniu sprawdzi się szpinak świeży. Szpinak mrożony też będzie okej. Dzięki serowi feta oraz suszonym pomidorom nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw, ponieważ ser feta jest sam w sobie słony, a suszone pomidory mają nieziemsko pasujący do tej kompozycji smakowej aromat. Dodatek boczku sprawia, że danie jest przepyszne i nawet niejadek zje ze smakiem tę oryginalną potrawę.

Wartości odżywcze Zielonej szakszuki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
122.79 kcal
405.20 kcal
Białko
8.87 g
29.26 g

Węglowodany w zielonej szakszuce

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
5.77 g
19.03 g
Węglowodany przyswajalne
4.43 g
14.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
4.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
7.40 g
24.41 g
Tłuszcze nasycone
3.78 g
12.47 g
Tłuszcze nienasycone
3.62 g
11.94 g
Tłuszcze jednonasycone
2.51 g
8.29 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
3.66 g
Cholesterol
138.69 mg
457.68 mg

Witaminy w przepisie na zieloną szakszukę

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
170.26 µg (mcg)
561.87 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.74 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Witamina C
10.61 mg
35.01 mg
Witamina D
0.71 µg (mcg)
2.34 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
1.65 mg
Retinol
66.85 µg (mcg)
220.61 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.32 mg
1.05 mg
Niacyna
1.29 mg
4.24 mg
Foliany
65.41 µg (mcg)
215.84 µg (mcg)
Beta karoten
1233.28 µg (mcg)
4069.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zieloną szakszukę

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
270.60 mg
892.99 mg
Potas
387.35 mg
1278.24 mg
Wapń
100.55 mg
331.83 mg
Fosfor
153.58 mg
506.81 mg
Magnez
34.51 mg
113.89 mg
Żelazo
1.71 mg
5.64 mg
Cynk
1.13 mg
3.73 mg
Miedź
0.13 mg
0.44 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Zielonej szakszuki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Zielonej szakszuce

Lista alergenów dla Zielonej szakszuki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Zielonej szakszuki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone pomidory
40 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 40 g
Pomidor
150 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na zieloną szakszukę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób