Zapiekanki na chlebie tostowym
- Chleb tostowy żytni - 8 kromek (240 g)
- Pieczarki (100 g)
- Ser żółty - 8 plastrów (160 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na zapiekanki na chlebie tostowym krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Pieczarki pokój w kostkę i dodaj je do cebuli. Smaż kilka minut, następnie dodaj sól, pieprz i pietruszkę.
Na chlebie tostowym ułóż plastry sera, następnie ułóż pieczarki.
Tost zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanek na chlebie tostowym
Zapiekanki na chlebie tostowym to świetny wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Przez wielu uważane jako klasyka imprezowych dań, są bardzo smaczne, a przy okazji niezwykle proste w przygotowaniu. Dodatkowo, dzięki małej ilości składników, to danie nawet na studencką kieszeń. Grzanki ze względu na duży udział grzybów są pyszne i bardzo aromatyczne.
Przepis na zapiekanki, na chlebie tostowym są wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste dania. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dodatkowo to całkowicie bezmięsna opcja, więc sprawdzi się nawet wegetarian. Jej podstawą jest chleb tostowy. Jednak jako, że jest to produkt dość przetworzony, warto poświęcić kilka chwil na znalezienie opcji zdrowszej, o lepszym składzie. W niektórych sklepach można spotkać chleb tostowy, który składa się tylko z kilku składników. Najlepiej sięgnąć po opcję pełnoziarnistą, która nie tylko dostarcza sporo błonnika, który korzystnie wpływa na regulację układu trawiennego, ale także jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Obok chleba na zapiekankach nie może zabraknąć sera. Idealnie sprawdzi się w takim wypadku żółty ser. Ze względu na dodatek aromatycznych grzybów, dobrze jest postawić na taki, który jest łagodniejszy. Najlepszym wyjściem będzie gouda lub ementaler. Oba są bardzo łatwe dostępne w większości sklepów. Najlepiej wybrać wersję w plastrach. Ser żółty to wspaniałe źródło wapnia i białka, dlatego jego obecność w diecie jest jak najbardziej pożądana. Warto jednak sięgać po te, które mają jak najprostszy skład, dzięki temu zredukuje się ilość niechcianych dodatków. Ostatnim, jednak równie ważnym elementem zapiekanek są grzyby. W tym wypadku najlepiej sprawdzają się pieczarki. Choć można położyć surowe grzyby na grzanki, a następnie je zapiec, to jednak najlepiej smakują lekko podsmażone z dodatkiem cebuli.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekanki na chlebie tostowym, by były proste i bardzo smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobra opcja zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Ten pomysł na wegetariańskie zapiekanki z serem żółtym smakuje wybornie, mimo że są one bez dodatku szynki. Na pewno zasmakują każdemu.
Alergeny w zapiekankach na chlebie tostowym
Lista alergenów dla zapiekanek na chlebie tostowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy żytni
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanek na chlebie tostowym
To zdrowa opcja, dostarczająca białka, tłuszczów i węglowodanów złożonych.
Energia i białka
(154g)
Węglowodany
(154g)
Tłuszcze
(154g)
Witaminy
(154g)
Składniki mineralne
(154g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.