Przepis na wilgotne ciasto kakaowe krok po kroku
- Jajko 5 szt.
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Kakao 16% (proszek) 60 g 6 płaskich łyżek stołowych
- Cukier 250 g
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Proszek do pieczenia 30 g
- Konfitura wiśniowa 400 g
W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Do masy dodaj jajka, zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.
Ciasto posyp cukrem pudrem.
Podawaj z dżemem wiśniowym.
Często zadawane pytania
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Kruche ciasto
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciastka kruche
-
Ciasto krówkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Szybkie ciasta

(liczba kalorii)
Wilgotne ciasto kakaowe - cechy przepisu
Więcej o wilgotnym cieście kakaowym
Wilgotne ciasto kakaowe to prosty przepis na szybkie domowe ciasto na kakao. Przepis na wilgotne ciasto kakaowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, cukier puder, dżem wiśniowy.
Jak zrobić wilgotne ciasto kakaowe? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy dodaj jajka, zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ciasto posyp cukrem pudrem. Podawaj z dżemem wiśniowym.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Maka zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym. Gluten w połączeniu z wodą tworzy przestrzenne struktury, które nadają ciastu odpowiedniej konsystencji. Nietolerancja glutenu nazywana jest celiakią.
Podsumowując łatwe do zrobienia wilgotne ciasto dobre jest od razu po upieczeniu. Ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Pyszne ciasto z kakao przechowywać można przez 3-4 dni. Dodanie kakao do ciasta, zamiast czekolady pozwala ograniczyć jego kaloryczność. Dżem wiśniowy zamienić możesz na świeże owoce.
Wartości odżywcze wilgotnego ciasto kakaowego
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w wilgotnym cieście kakaowym
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy w przepisie na wilgotne ciasto kakaowe
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na wilgotne ciasto kakaowe
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wilgotnym cieście kakaowym
Lista alergenów dla wilgotnego ciasto kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia