Wilgotne ciasto kakaowe

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki wilgotnego ciasta kakaowego
Wilgotne ciasto kakaowe
Wilgotne ciasto kakaowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
565 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Konfitura wiśniowa (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na wilgotne ciasto kakaowe krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy dodaj jajka, zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.

Ciasto posyp cukrem pudrem.

Podawaj z dżemem wiśniowym.

Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto kakaowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wilgotnego ciasto kakaowego

Wilgotne ciasto kakaowe to prosty przepis na szybkie domowe ciasto na kakao. Przepis na wilgotne ciasto kakaowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, cukier puder, dżem wiśniowy.

Jak zrobić wilgotne ciasto kakaowe? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy dodaj jajka, zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ciasto posyp cukrem pudrem. Podawaj z dżemem wiśniowym.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Maka zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym. Gluten w połączeniu z wodą tworzy przestrzenne struktury, które nadają ciastu odpowiedniej konsystencji. Nietolerancja glutenu nazywana jest celiakią.

Podsumowując łatwe do zrobienia wilgotne ciasto dobre jest od razu po upieczeniu. Ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Pyszne ciasto z kakao przechowywać można przez 3-4 dni. Dodanie kakao do ciasta, zamiast czekolady pozwala ograniczyć jego kaloryczność. Dżem wiśniowy zamienić możesz na świeże owoce.

Alergeny w wilgotnym cieście kakaowym

Lista alergenów dla wilgotnego ciasto kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wilgotnego ciasto kakaowego

na 100g gotowej potrawy

Wilgotne ciasto kakaowe jest słodkim wypiekiem zawierającym dużą ilość cukru. Słodkie wypieki powinny występować w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ciast z dodatkiem cukru nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
332.63
565.48
Białko (g)
6.37
10.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
42.40
72.08
Węglowodany przyswajalne (g)
41.07
69.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
16.75
28.47
Tłuszcze nasycone (g)
10.96
18.64
Tłuszcze nienasycone (g)
5.78
9.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.40
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.33
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
2.77
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.98
76.46
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
27.85
47.34
Potas (mg)
286.23
486.60
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
98.01
166.62
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
210.71
358.20
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.61
48.64
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.21
3.76
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.72
1.23
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.33
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego ciasto kakaowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnego ciasto kakaowego

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Konfitura wiśniowa
400 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
16.36
Za 400 g
Koszt składników
45.10