Wiener schnitzel
- Cielęcina - 4 kotlety (400 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,25 szklanki (33 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 1,5% - 3 łyżki (36 ml)
- Bułka tarta - 0,25 szklanki (54 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
Przepis na wiener schnitzel krok po kroku
Kotlety rozbij na grubość około 1 mm przez folię spożywczą.
Każdy kotlet delikatnie posól.
Obtocz każdy kotlet w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem oraz bułce tartej.
Kotlety smaż na maśle klarowanym aż do zrumienienia.
-
Sznycle z indyka
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat wiener schnitzel
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Popularny wiener schnitzel to „ojciec” naszego kotleta schabowego dlatego warto przygotować go chociaż raz aby wiedzieć skąd wzięło się nasze tradycyjne danie.
Pyszny sznycel wiedeński z cielęciny, smażony na maśle klarowany w panierce to wyśmienity obiad. Kotlety zachwycą każdego swoim wyjątkowym smakiem. Idealnie pasują na rodzinną kolację lub niedzielny obiad. Dopasujesz do nich wiele dodatków warzywnych.
Przepis na sznycel wiedeński jest łatwy w przygotowaniu, tak jak nasz kotlet schabowy. Kotlet cielęcy możesz przygotować z jajkiem sadzonym podanym na kotlecie. Jakie mięso na sznycel wiedeński użyć? Najlepsza jest cielęcina sznyclówka. jak przyrządzić sznycel cielęcy i jak usmażyć dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest dokładnie wytłumaczony.
Sznycel wiedeński z cielęciny jest przepysznym daniem, które warto przygotowywać raz na jakiś czas. Delikatny, mleczny smak mięsa na pewno zachwyci każdego.
Alergeny w wiener schnitzel
Lista alergenów dla wiener schnitzel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze wiener schnitzel
Wiener schnitzel to pierwszy kotlet z mięsa w panierce. Różni się od naszego schabowego, tym że jest przygotowany z cielęciny. Kotlet jest pysznym urozmaiceniem, na przykład niedzielnego obiadu. Spożywany okazjonalnie, jak kotlet schabowy na pewno nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.