Wegańskie gofry

Opublikowano: 23.10.2021 r., 11:24 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie gofry na talerzu
Wegańskie gofry
Ten prosty przepis na sprawdzony sposób na gofry, które będą rumiane i chrupiące. Koniecznie musisz ich spróbować, a najlepiej smakują z ulubionymi owocami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 5 min
171 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista (300 g)
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki (12 g)
  • Cukier 2 łyżki (25 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) (350 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki (8 g)
  • Sól szczypta (1 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
gofrownica

Przepis na wegańskie gofry krok po kroku

Wsyp wszystkie składniki do jednej miski i połącz je dokładnie mieszając lub za pomocą robota kuchennego.

Rozgrzej gofrownice i wlej gotowe ciasto.

Gofry upiecz na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na wegańskie gofry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,8% osób

Więcej informacji na temat wegańskich gofrów

Pyszne wegańskie gofry to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybka w wykonaniu przekąska, które idealnie pasuje na śniadanie, lunch, deser czy podwieczorek. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Gofry zawierają w swoim składzie mleko sojowe oraz są bez jajek, dzięki czemu idealne są dla osób przebywających na diecie wegańskiej. Smak gofrów możesz wzbogacić o ulubione dodatki, którymi mogą być owoce, dobrej jakości dżemy lub serki homogenizowane.

Jak zrobić wegańskie gofry? Przygotowanie ich jest banalnie proste, wystarczy wszystkie składniki wystarczy przełożyć do jednej miski, i dokładnie wymieszać za pomocą mieszadła lub robota kuchennego. Ciasto należy wlać do gofrownicy i piec aż będą miały złoty kolor.

Przepis wegańskie gofry to doskonały pomysł na zdrowy i słodki dodatek w ciągu dnia. Przepis składa się między innymi z mleka sojowego, które jest wzbogacone przez producentów o witaminy A i D oraz wapń. Są to ważne składniki dla naszego zdrowia, dlatego podczas wyboru mleka (napoju sojowego) warto sprawdzić czy jest bogate w wymienione wyżej składniki odżywcze. Ponadto naturalnie bogate jest w kwas foliowy, potas oraz witaminę B12. Mleko sojowe budzi również wiele kontrowersji wynikających z obecności izoflawonów pochodzących z soi. Bardzo często do produkcji napoju jest używana soja genetycznie modyfikowana, dlatego warto zwrócić uwagę, żeby na opakowaniu był symbol non-GMO. Wtedy mamy pewność, że do produkcji została wykorzystana soja pochodzenia naturalnego. Dodatkowo soja jest jednym z 14 popularnych alergenów, dlatego alergicy powinni uważać na ten produkt. Dodatkowo składają się z mąki owsianej, który jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą mąka owsiana nie zawiera glutenu. Ponadto zawiera duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K,D,E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka ma również niski indeks glikemiczny dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi mąki chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Pomysł na gofry idealnie sprawdzą się również jako szybka przekąska dla dzieci. Ten sprawdzony przepis na wegańskie gofry na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w wegańskich gofrach

Lista alergenów dla wegańskich gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze wegańskich gofrów

na 100g gotowej potrawy

Gofry składają się z wartościowych składników, dzięki czemu odżywią nas i nasycą na dłużej, a jeśli zamienimy cukier na słodzik to również będą idealne do diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
244.59
171.21
Białko (g)
7.43
5.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
34.58
24.20
Węglowodany przyswajalne (g)
31.85
22.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.72
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
8.69
6.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
1.19
Tłuszcze nienasycone (g)
6.99
4.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.01
2.81
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
2.08
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina C (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
74.39
52.07
Wapń (mg)
94.40
66.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.91
2.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich gofrów 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich gofrów

Koszt składników
25.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
12 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Cukier
25 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
350 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.15
Za 350 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier wanilinowy
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
25.70