Wegańskie faworki
- Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy - 40 ml do ciasta, 500 ml smażenia (540 ml)
- Cukier puder (10 g)
Przepis na wegańskie faworki krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, 40 ml oleju, 1 szklankę ciepłej wody oraz szczyptę soli. Ciasto zagniataj tak długo aż będzie miękkie i sprężyste.
Ugniecione ciasto odstaw na 60 minut.
Następnie ciasto podziel na dwie części - warto smażyć je partiami.
Część ciasta rozwałkuj i potnij nożem na paski. Z pasków uformuj wstążki. Jeśli będą za długie potnij je na mniejsze kawałki.
Faworki piecz w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Z drugą częścią ciasta powtórz opisane czynności.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat wegańskich fawarków
Pyszne wegańskie faworki to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ciasto na faworki po upieczeniu jest kruche, a posypane cukrem pudrem zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach ciastek będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania. Faworki to typowa słodka przekąska podczas karnawału. Ciastka mogą być podane także jako słodki dodatek w ciągu dnia dla dzieci.
Jak zrobić wegańskie faworki? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy wsypać mąkę do miski oraz dodać do niej olej rzepakowy (40 ml), 1 szklankę ciepłej wody i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie miękkie i sprężyste. Gotowe odstawiamy przykryte ścierką na 60 minut. Następnie dzielimy je na dwie części, ponieważ warto smażyć je partiami. Część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Aby ciasto nie przywierało warto posypać je dodatkowo mąką. Kroimy je w paski, z których robimy wstążki. Jeśli będą za długie to warto pociąć faworki na mniejsze kawałki. Gotowe smażymy w garnku z rozgrzanym olejem (500 ml) na złoty kolor. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem. Jeśli nie chcemy, aby ciastka były tłuste układamy je na ręcznik papierowym, który wciągnie część tłuszczu.
Przepis na wegańskie faworki nie jest skomplikowany tak jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Składa się z prostych składników, między innymi mąki, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A,C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Smaczne wegańskie faworki idealnie sprawdzą się jaki słodki dodatek w ciągu dnia oraz jako deser podczas spotkania rodzinnego. Domowy i dobry wege deser to również doskonała propozycja na sylwestra lub imprezy karnawałowe. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre faworki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w wegańskich faworkach
Lista alergenów dla wegańskich fawarków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
Wartości odżywcze wegańskich fawarków
Faworki pomimo wegańskiego składu posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.