Przepis na wegańskie bolognese krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, patelnia, pokrywka do patelni

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Tofu rozdrobnij widelcem na malutkie kawałki.

Marchew pokrój w kostkę.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Dodaj rozdrobnione tofu i marchewkę.

Smaż dalej około 3 minuty.

Dodaj pomidory z puszki, bulion warzywny i przyprawy.

Danie duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.

Na talerzu ułóż makaron i polej go sosem.

Opcjonalnie danie posyp świeżą bazylią.

Wegańskie bolognese na patelni
Wegańskie bolognese
Koszt przygotowania dania
12.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
39

Wegańskie bolognese - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskim bolognese

Pyszne wegańskie bolognese to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Makaron z tofu i sosem pomidorowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek bez mięsa zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Domowe spaghetti wegańskie możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić wegańskie bolognese? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Tofu należy rozdrobnić widelcem na malutkie kawałki, a marchew pokroić w kostkę. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodajemy do niej rozdrobnione tofu i marchewkę i smażymy dalej około 3 minuty. Do przygotowania sosu wlewamy do całości pomidory z puszki, bulion warzywny i przyprawy. Danie dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy na talerze i polewamy go sosem. Opcjonalnie posiłek możesz posypać świeżą bazylią.

Przepis na wegańskie bolognese nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas oraz wapń, magnez i żelazo. Spaghetti zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A,D,E i K, które odpowiadają miedzy innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Dobre wegańskie spaghetti posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry wege posiłek to również doskonała propozycja jako danie na obiad rodzinny. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze wegańskiego bolognese

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
143.83 kcal
359.59 kcal
Białko
5.82 g
14.54 g

Węglowodany w wegańskim bolognese

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
23.88 g
59.71 g
Węglowodany przyswajalne
20.17 g
50.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.72 g
9.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.49 g
8.74 g
Tłuszcze nasycone
0.94 g
2.35 g
Tłuszcze nienasycone
2.56 g
6.39 g
Tłuszcze jednonasycone
1.59 g
3.97 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
2.42 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wegańskie bolognese

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.15 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.24 mg
10.60 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
0.78 mg
1.95 mg
Tiamina
0.15 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.21 mg
Niacyna
2.67 mg
6.67 mg
Foliany
25.70 µg (mcg)
64.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie bolognese

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
87.39 mg
218.49 mg
Potas
252.17 mg
630.43 mg
Wapń
85.79 mg
214.47 mg
Fosfor
110.25 mg
275.62 mg
Magnez
41.96 mg
104.91 mg
Żelazo
2.37 mg
5.92 mg
Cynk
0.91 mg
2.28 mg
Miedź
0.22 mg
0.55 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego bolognese 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim bolognese

Lista alergenów dla wegańskiego bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania wegańskiego bolognese

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
300 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Marchewka
45 g
1 marchew
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion warzywny
50 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
1.07
Za 50 ml
Koszt składników
52.80
Jak oceniasz przepis na wegańskie bolognese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.3% osób