Przepis na wegańskie bolognese krok po kroku
- Makaron spaghetti 300 g
- Tofu wzbogacane wapniem 200 g
- Pomidory w puszce 400 g
- Marchewka 45 g 1 marchew
- Cebula 100 g 1 cebula
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Bulion warzywny 50 ml
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Tofu rozdrobnij widelcem na malutkie kawałki.
Marchew pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Dodaj rozdrobnione tofu i marchewkę.
Smaż dalej około 3 minuty.
Dodaj pomidory z puszki, bulion warzywny i przyprawy.
Danie duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Na talerzu ułóż makaron i polej go sosem.
Opcjonalnie danie posyp świeżą bazylią.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Pulpa pomidorowa
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
Wegańskie bolognese - cechy przepisu
Więcej o wegańskim bolognese
Pyszne wegańskie bolognese to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Makaron z tofu i sosem pomidorowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek bez mięsa zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Domowe spaghetti wegańskie możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić wegańskie bolognese? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Tofu należy rozdrobnić widelcem na malutkie kawałki, a marchew pokroić w kostkę. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodajemy do niej rozdrobnione tofu i marchewkę i smażymy dalej około 3 minuty. Do przygotowania sosu wlewamy do całości pomidory z puszki, bulion warzywny i przyprawy. Danie dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy na talerze i polewamy go sosem. Opcjonalnie posiłek możesz posypać świeżą bazylią.
Przepis na wegańskie bolognese nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas oraz wapń, magnez i żelazo. Spaghetti zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A,D,E i K, które odpowiadają miedzy innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.
Dobre wegańskie spaghetti posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry wege posiłek to również doskonała propozycja jako danie na obiad rodzinny. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze wegańskiego bolognese
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w wegańskim bolognese
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na wegańskie bolognese
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie bolognese
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskim bolognese
Lista alergenów dla wegańskiego bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny