Kurczak z brzoskwiniami

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z brzoskwiniami, białe tło
Kurczak z brzoskwiniami
Kurczak z brzoskwiniami to świetna opcja dla wszystkich miłośników nowoczesnych dań. Delikatna pierś kurczaka łączy się w nim ze słodkimi brzoskwiniami i ostrym sosem.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
349 kcal
Kcal w porcji
318 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Masło (50 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (340 g)
  • Sok cytrynowy (45 ml)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (510 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion drobiowy (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, imbir świeży, sos worcestershire, sos piri piri
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, folia aluminiowa, miska

Przepis na kurczaka z brzoskwiniami krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło.

Dodaj brzoskwinie i sok z 1/2 cytryny, smaż 10 minut, aż będą miękkie i lekko złociste.

Gdy brzoskwinie będą się smażyć, podgrzej na dużej patelni jedną łyżkę oliwy z oliwek.

Na patelnię wrzuć piersi z kurczaka i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smaż około 12 minut, następnie wyjmij na talerz i przykryj folią aluminiową.

Skrop patelnię pozostałą oliwą z oliwek. Dodaj posiekaną cebule i imbir i smaż przez 2 minuty.

Do cebuli dodaj brzoskwinie, bulion, sos piri piri i Worcestershire. Całość dopraw pieprzem do smaku.

Sos gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, aby zgęstniał.

Pierś z kurczaka podawaj z gotowym sosem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z brzoskwiniami

Kurczak z brzoskwiniami to świetna opcja dla wszystkich miłośników nowoczesnych dań. Delikatna pierś kurczaka łączy się w nim ze słodkimi brzoskwiniami i ostrym sosem.

Przepis na kurczaka z brzoskwiniami pozwala na stworzenie dania niebanalnego. Łączą się w nim wszystkie smaki. Delikatny mięsny smak ze słodkimi brzoskwiniami, a także ostrym sosem. Dzięki czemu to danie jest tak wyjątkowe i ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Świetnie komponuje się z ryżem czy ziemniakami. Gdy dołączy się do niego surówkę, otrzyma się wspaniały i dobrze zbilansowany posiłek. To dobry pomysł na obiad, ale również ciekawą kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka z brzoskwiniami, który będzie niezwykle smaczny, a przy tym zdrowy, to ta receptura sprawdzi się idealnie. Przy jej pomocy można stworzyć naprawdę wartościowy posiłek. Jego główną zaletą jest niewątpliwie wysoka ilość białka. To dzięki niemu syci na długo. Nie zawiera zbyt dużej ilości kalorii, więc sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej. Drób jest bezpiecznym wyborem na co dzień. Jest znacznie lepszy dla zdrowia, niż czerwone mięso. Zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny. Oprócz tego kurczak jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza również potasu i magnezu, pierwiastków kluczowych dla zdrowia, głównie dla układu mięśniowego i krwionośnego. Jest także źródłem cynku, który pozytywnie wpływa na stan skóry i paznokci i poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. W tym daniu kurczak został sparowany z brzoskwiniami, które zawierają mnóstwo beta-karotenu, czyli antyoksydantu o bardzo silnym działaniu. A to wszystko skomponowane jest w tym daniu w taki sposób, że nie tylko dobrze wpływa na zdrowie, ale również wspaniale smakuje.

Ten prosty przepis to wspaniały pomysł na obiad, czy kolację. Podany w taki sposób jest po prostu pyszny! To dobry sposób na naprawdę fantastyczny posiłek, o ciekawym połączeniu składników. To nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy posiłek.

Alergeny w kurczaku z brzoskwiniami

Lista alergenów dla kurczaka z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na kurczaka z brzoskwiniami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos worcestershire, sos piri piri
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka. Dobrze połączyć ją z ryżem lub kaszą i surówką.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(318g)
Energia (kcal)
109.94
349.60
Białko (g)
9.51
30.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(318g)
Węglowodany (g)
3.76
11.94
Węglowodany przyswajalne (g)
3.21
10.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(318g)
Tłuszcz (g)
6.34
20.15
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
10.03
Tłuszcze nienasycone (g)
3.18
10.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
8.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.66
Cholesterol (mg)
38.09
121.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(318g)
Witamina A (µg (mcg))
36.97
117.56
Witamina B6 (mg)
0.34
1.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.30
Witamina C (mg)
3.05
9.70
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.80
2.55
Retinol (µg (mcg))
30.03
95.50
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Niacyna (mg)
4.12
13.10
Foliany (µg (mcg))
7.54
23.99
Beta karoten (µg (mcg))
66.46
211.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(318g)
Sód (mg)
80.80
256.94
Potas (mg)
185.73
590.63
Wapń (mg)
6.70
21.30
Fosfor (mg)
95.57
303.90
Magnez (mg)
14.62
46.50
Żelazo (mg)
0.28
0.90
Cynk (mg)
0.36
1.16
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z brzoskwiniami 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z brzoskwiniami

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
340 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.72
Za 340 g
Sok cytrynowy
45 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.25
Za 45 ml
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Piersi kurczaka bez skóry
510 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.32
Za 510 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Koszt składników
86.00