Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?

Wiele osób zastanawia się jakie owoce można jeść przy cukrzycy i czy w ogóle powinny być częścią diety. Tak, to dobre źródło cennych witamin i składników mineralnych. Warto jednak wybierać owoce z niskim indeksem glikiemicznym, takie jak:

1. Owoce jagodowe,

2. Owoce cytrusowe,

3. Agrest,

4. Śliwki,

5. Jabłka,

6. Brzoskwinie,

7. Kiwi,

8. Zielone banany.

Dobrze jest zjadać owoce w całości, a nie w postaci musów, czy soków. Jeśli chcemy obniżyć ich ładunek glikemiczny, można też połączyć je ze źródłem białka i tłuszczów, czyli np. orzechami, czy jogurtem.

Zobacz pytania podobne do jakie owoce można jeść przy cukrzycy??

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?? Co jeszcze warto wiedzieć?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której zaburzone jest wydzielanie lub wrażliwość na insulinę. Za mała ilość insuliny w organizmie powoduje zaburzenia w zakresie wykorzystania glukozy przez komórki organizmu, co powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi (hiperglikemię) oraz wydalanie glukozy wraz z moczem. Najczęstszą formą choroby jest cukrzyca typu 2, w której patomechanizmie dominuje zmniejszona wrażliwość tkanek organizmu na insulinę, czyli tzw. insulinooporność.

Wiele osób zastanawia się jakie owoce można jeść przy cukrzycy i czy w ogóle powinny być częścią diety. Tak, to dobre źródło cennych witamin i składników mineralnych. Warto jednak wybierać owoce z niskim indeksem glikemicznym, takie jak:

1. Owoce jagodowe,

2. Owoce cytrusowe,

3. Agrest,

4. Śliwki,

5. Jabłka,

6. Brzoskwinie,

7. Kiwi,

8. Zielone banany.

Dobrze jest zjadać owoce w całości, a nie w postaci musów, czy soków. Jeśli chcemy obniżyć ich ładunek glikemiczny, można też połączyć je ze źródłem białka i tłuszczów, czyli np. orzechami, czy jogurtem.

Dieta dla diabetyków jest niezwykle ważnym narzędziem w dbaniu o zdrowie. Wiele osób uważa, że owoce dla cukrzyków są zakazane. Nie jest to jednak prawda. Przy cukrzycy również warto włączyć do swojej diety owoce, które uzupełniają witaminy i są źródłem błonnika. Szczególnie polecane przez dietetyków są te o niskim indeksie glikemicznym. Warto wiedzieć również jakich owoców unikać przy cukrzycy. Są to głównie:

1. owoce bardzo dojrzałe,

2. owoce bardzo słodkie,

3. owoce suszone,

4. owoce w syropie.

Niezależnie od typu choroby, dieta cukrzycowa jest jednym z niezbędnych elementów leczenia. Sprawdzi się także u osób, u których występuje większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, czyli np. u tych, których rodzice zmagali się z cukrzycą, a także u osób z nadwagą, małą ilością aktywności fizycznej i niewłaściwym sposobem żywienia.

Dieta w cukrzycy powinna spełniać trzy funkcje terapeutyczne:

- wyrównywać stężenie glukozy we krwi,

- wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała,

- wspomagać kontrolę ciśnienia tętniczego i gospodarki lipidowej.

Podstawowym założeniem postępowania dietetycznego u pacjentów zmagających się z nadwagą i otyłością jest redukcja masy ciała. Dlatego bardzo często w przypadku osób cierpiących z powodu cukrzycy zaleca się dietę redukcyjną o obniżonej ilości kalorii. Niezwykle istotną częścią menu diabetyka jest również bazowanie na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli jest to możliwe, warto wybierać produkty węglowodanowe o zwiększonej ilości błonnika. Niezwykle ważne jest też odpowiednie bilansowanie diety. Produkty węglowodanowe dobrze jest podawać z dodatkiem białka i tłuszczu. Dieta w cukrzycy typu 2 również może wymagać stosowania wymienników w przypadku, gdy włączone zostaje leczenie insuliną. Nie jest to jednak konieczne, jeśli choroba nie jest zaawansowana. Warto też samodzielnie sprawdzać jak organizm toleruje wszystkie produkty, również owoce. Czasami nawet te słodkie i dojrzałe mogą być dobrze tolerowane, jeśli zjadane są w małych ilościach.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto