Ucierane ciasto z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Cukier (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Truskawki (500 g)
Przepis na ucierane ciasto z truskawkami krok po kroku
Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta.
Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.
Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.
Masę wlej do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój je na mniejsze kawałki. Następnie poukładaj je na wierzchu ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 50 minut.
Następnie sprawdź za pomocą patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest suche w środku, jeżeli jest, możesz je wyciągnąć z piekarnika.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ucieranego ciasta z truskawkami
Ucierane ciasto z truskawkami to doskonały pomysł na pyszny, ale łatwy deser. Całość powstaje ze składników, które na pewno masz już w swojej spiżarni.
Przepis na ucierane ciasto z truskawkami to doskonały pomysł na najlepsze ciasto owocowe na lato. Dzięki dużej ilości truskawek smakuje wyśmienicie i jest idealnie słodkie, a do tego prezentuje się naprawdę wspaniale. To dorodne, czerwone truskawki sprawiają, że stanowi piękną dekorację każdego stołu. To ciasto jest pyszne, szybkie i przy tym naprawdę tanie. Do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników, dzięki czemu nie nadwyręża ono domowego budżetu. To ciasto jest tak smaczne, że przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Ciasto będzie super pomysłem na deser podczas rodzinnego spotkania, czy małego przyjęcia. Jest dobre, a przy tym domowe, dlatego zasmakuje amatorom tradycyjnej kuchni. Będzie idealnym pomysłem na deser w letnie dni, gdyż właśnie wtedy truskawki są najlepsze i najsłodsze, a to one nadają charakteru całemu ciastu. Jeżeli chcesz, by ciasto było bardziej fit możesz, zamiast cukru użyć słodzika. Pamiętaj tylko, że sztuczne słodziki są zwykle bardziej słodkie, więc lepiej użyć mniejszej ilości, by ciast nie wyszło zbyt mdlące. Ciasto świetnie komponuje się z czarną kawą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ucierane ciasto z truskawkami, by było smaczne i szybkie, a przy tym w pełni domowe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobre ciasto również dla początkujących. Przepis na ciasto z truskawkami jest bardzo łatwy i niezbyt pracochłonny. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na awaryjny deser dla niespodziewanych gości, czy na nieoczekiwaną zachciankę na coś słodkiego. Placek z truskawkami, choć jest naprawdę łatwy, to zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i doskonałą strukturą ciasta. Dzięki odpowiedniej proporcji między jajkami a mąką jest ono super miękkie i sprężyste, tak, że każdy kawałek smakuje wybornie i jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. To ciasto jest tak proste, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Składa się z kilku składników, które wystarczy razem zmiksować i udekorować smacznymi truskawkami. Jeżeli chcesz, możesz użyć również innych owoców, będzie smakować równie wybornie.
Alergeny w ucieranym cieście z truskawkami
Lista alergenów dla ucieranego ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ucieranego ciasta z truskawkami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(124g)
Węglowodany
(124g)
Tłuszcze
(124g)
Witaminy
(124g)
Składniki mineralne
(124g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.