Tulumba
- Cukier (150 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Masło (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na tulumbę krok po kroku
Do małego garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier oraz jedną łyżkę stołową soku z cytryny. Składniki zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut.
Syrop odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Do drugiego garnka wlej pół szklanki wody oraz mleko. Następnie dodaj masło oraz szczyptę soli. Składniki zagotuj i zdejmij z ognia.
Do garnka dodaj mąkę i energicznie wymieszaj ciasto. Następnie postaw je na palnik i podgrzewaj na małej mocy przez około 5 minut (masa zacznie odchodzić od ścianek garnka).
Ciasto przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Ciasto przemieszaj 2-3 razy podczas studzenia.
Do przestudzonego ciasta dodawaj po jednym roztrzepanym jajku i delikatnie miksuj masę.
W garnku rozgrzej olej.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
Ciasto z rękawa cukierniczego wyciskaj na rozgrzany olej w formie pasków o długości około 5 cm.
Ciasteczka smaż przez około minutę z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Usmażone tulumbe przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Eklerki zanurz w jeszcze ciepłym syropie cukrowym na około 2 minuty, następnie przełóż je na kratkę.
Gotowe tulumba podawaj po ostygnięciu.
Więcej informacji na temat tulumby
Tulumba to turecki deser wykonany z ciasta ptysiowego smażonego na głębokim oleju i zanurzonego w syropie. Pyszne, tradycyjne tureckie ciasteczka smażone to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Najlepszy deser warto podać podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na tulumbę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, mleko, masło, mąka pszenna, jajka, sól, sok z cytryny oraz olej do smażenia.
A jak zrobić tulumbę? Do małego garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier oraz jedną łyżkę stołową soku z cytryny. Składniki gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut. Syrop odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia. Do drugiego garnka wlej pół szklanki wody oraz mleko. Następnie dodaj masło oraz szczyptę soli. Składniki zagotuj i zdejmij z ognia. Do garnka dodaj mąkę i energicznie wymieszaj ciasto. Następnie postaw je na palnik i podgrzewaj na małej mocy przez około 5 minut. Ciasto przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Ciasto przemieszaj 2-3 razy podczas studzenia. Do przestudzonego ciasta dodawaj po jednym roztrzepanym jajku i delikatnie miksuj masę. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na rozgrzany olej w formie pasków o długości około 5 cm. Ciasteczka smaż przez około minutę z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Eklerki zanurz w jeszcze ciepłym syropie cukrowym na około 2 minuty, następnie przełóż je na kratkę.
Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu.
Podsumowując wiesz już jak się robi najlepsze tulumba. Smaczne eklerki tureckie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto podawać je na zimno. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w tulumbie
Lista alergenów dla tulumby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tulumby
Tulumba to pyszne eklerki zanurzone w syropie cukrowym. Deser jest wysokokaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością – szczególnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.