Trociniak

Opublikowano: 03.09.2021 r., 21:46 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto trociniak na talerzu
Ciasto trociniak
Trociniak to ciasto, którego nazwa być może nie brzmi bardzo zachęcająco, ale w rzeczywistości jest przepyszne. To placek biszkoptowy z masą budyniową, zieloną galaretką z jabłkami i masą z prażonych wiórków kokosowych na wierzchu.
Przygotowanie 60 min
522 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1,5 łyżki (15 g)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (60 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Jabłko - 5 sztuk (1000 g)
  • Galaretka - 3 opakowania (210 g)
  • Wiórki kokosowe - niecała szklanka (100 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, sitko, miska, szklana miska, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na trociniak krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną, gładką pianę.

Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i łyżce ksylitolu (50 g) cały czas miksując.

W misce wymieszaj mąkę pszenną (100 g) z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Przesiej mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj z 3 łyżkami ksylitolu. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego się mleka.

Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i gotuj aż powstanie jednolita, gładka masa. Odstaw do ostudzenia.

ok. 200 g masła utrzyj mikserem i dodawaj zimny budyń cały czas miksując.

Wszystkie galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj jabłka i wymieszaj.

Na patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj wiórki kokosowe i pozostały ksylitol.

Na biszkopt wykładaj kolejno masę budyniową, galaretkę z jabłkami i masę kokosową. Wstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Jak oceniasz przepis na trociniak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat trociniaka

Trociniak to ciasto, którego nazwa być może nie brzmi bardzo zachęcająco, ale w rzeczywistości jest przepyszne. To placek biszkoptowy z masą budyniową, zieloną galaretką z jabłkami i masą z prażonych wiórków kokosowych na wierzchu. Wszystkie te warstwy wzajemnie uzupełniają się i dopełniają swój smak, tworząc wyjątkowy, bardzo ciekawy w smaku placek. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto trociniak jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez wszystkie etapy jego przygotowania i będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na ciasto trociniak nie należy do najszybszych, ze względu na wiele warstw, z których każda składa się z innych składników i wymaga osobnego przygotowania. Jednak w rzeczywistości możesz przygotować je na wiele różnych sposobów. Ciasto trociniak z ciasta kruchego, trociniak na domowym, własnej roboty biszkopcie to tylko niektóre z nich. Jeśli zależy Ci na jak najszybszym i najprostszym przygotowaniu ciasta możesz przygotować też trociniak bez pieczenia, jako spód wykorzystując gotowe małe biszkopty lub herbatniki. W każdej z tych wersji ciasto będzie przepyszne, lekkie, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Dzięki masie z galaretki i zielonych jabłek ciasto nie jest mdłe, ani za słodkie, można w nim wyczuć delikatną kwaskowatość i orzeźwiającą nutę świeżych jabłek. Trociniak sprawdzi się zarówno jako tort na przykład urodzinowy, czy ciasto przygotowywane na specjalne, rodzinne uroczystości na przykład komunię, czy wesele. Jeśli masz więcej czasu i ochotę na coś słodkiego to będzie też świetny pomysł na deser dla całej rodziny i coś pysznego i słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty. Ciasto trociniak najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce, dlatego najczęściej przygotowuje się je wiosną lub latem, kiedy za oknem panują upały i największą ochotę mamy na coś chłodnego, orzeźwiającego, z wyczuwalną delikatną słodyczą i kwaskowatością. Koniecznie poznaj nasz przepis na najlepsze ciasto trociniak.

Alergeny w trociniaku

Lista alergenów dla trociniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze trociniaka

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i kaloryczność niż w przypadku wykorzystania zwykłego cukru. Warto wybierać budynie i galaretki bez dodanego cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
208.86
522.15
Białko (g)
3.94
9.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
24.16
60.40
Węglowodany przyswajalne (g)
22.52
56.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
4.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.64
29.09
Tłuszcze nasycone (g)
8.39
20.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
8.12
Cholesterol (mg)
53.85
134.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
96.72
241.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.31
235.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
1.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.89
34.73
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.46
63.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
40.01
100.01
Potas (mg)
144.12
360.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.84
119.59
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
76.58
191.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.18
27.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.60
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.88
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny trociniaka 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania trociniaka

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Budyń (proszek)
60 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jabłko
1000 g
5 sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Galaretka
210 g
3 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.04
Za 210 g
Wiórki kokosowe
100 g
niecała szklanka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
63.50