Tortilla hiszpańska
- Ziemniaki późne (150 g)
- Cebula (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 2% (45 ml)
- Oliwa z oliwek (80 ml)
Przepis na tortillę hiszpańską krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż ziemniaki oraz cebulę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Ziemniaki smaż przez 20 minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliły.
Jajka zmieszaj z mlekiem i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Dodaj łyżeczkę papryki i 1/3 łyżeczki czosnku. Masę jajeczną wylej na patelnię.
Gdy całość prawie się zetnie, podważ brzegi i porusz plackiem na patelni.
Przykryj patelnię talerzem i przerzuć tortillę na talerz, obracając całość do góry dnem.
Zsuń placek niedosmażoną stroną na patelnię.
Smaż jeszcze ok. 5 minut.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Banan w cieście
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat tortilli hiszpańskiej
Tortilla hiszpańska to tak naprawdę omlet, jednak nieco różni się od tego, co zwykle kojarzy się nam pod tym pojęciem. Głównym składnikiem oprócz jajek są ziemniaki. Gdy choć raz zrobi się dobrą hiszpańską tortillę, nie sposób już przestać.
Przepis na tortillę hiszpańską jest wspaniałym pomysłem na niezwykle ciekawe danie. Choć omlety zwykle kojarzą się nam ze śniadaniem, to ten przygotowuje się zwykle na obiad. To dlatego, że zawiera naprawdę sporo kalorii i jest bardzo sycący. To smaczne danie dla miłośników ziemniaków. Tortilla de patatas, czyli tortilla z ziemniaków, to niezwykle popularne na Półwyspie Iberyjskim danie. Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli, w Hiszpanii podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas. Tradycyjnie plasterki ziemniaków i cebulę najpierw smaży się i gotuje na oliwie z oliwek, a następnie miesza się z jajkami. Następnie całość powoli gotuje się na patelni w niskiej temperaturze, aż jajka się zestalą, a tortilla hiszpańska będzie złocisto-brązowa z obu stron.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę hiszpańską, by stworzyć danie smaczne, domowe i tradycyjne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się z ziemniakami i cebulą, dzięki czemu jest naprawdę sycąca. To pyszne danie na odżywczy posiłek. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Tortilla hiszpańska to danie, które pokochają fani ziemniaków. Wbrew temu, czego moglibyśmy się spodziewać, tortilla de patata nie jest pszennym plackiem z warzywami i mięsem, a pysznym omletem z ziemniakami! Wegetariańska propozycja jest łatwa do zrobienia. Hiszpańska tortilla to tylko kilka składników i chwila przygotowania. Tortilla hiszpańska świetnie komponuje się z chorizo, oliwkami czarnymi i zielonymi, hiszpańskimi serami. Wg. legendy danie to wymyślił generał Tomás de Zumalacárregui podczas oblężenia Bilbao, jako smaczne, łatwe do przygotowania i pożywne danie dla swoich żołnierzy. Teraz dzięki niemu można cieszyć się jej wspaniałym smakiem na co dzień.
Alergeny w tortilli hiszpańskiej
Lista alergenów dla tortilli hiszpańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze tortilli hiszpańskiej
To zdrowa opcja, jednak dobrze podawać ją z dodatkiem świeżych warzyw.
Energia i białka
(263g)
Węglowodany
(263g)
Tłuszcze
(263g)
Witaminy
(263g)
Składniki mineralne
(263g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.