Przepis na tortillę hiszpańską krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż ziemniaki oraz cebulę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Ziemniaki smaż przez 20 minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliły.

Jajka zmieszaj z mlekiem i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Dodaj łyżeczkę papryki i 1/3 łyżeczki czosnku. Masę jajeczną wylej na patelnię.

Gdy całość prawie się zetnie, podważ brzegi i porusz plackiem na patelni.

Przykryj patelnię talerzem i przerzuć tortillę na talerz, obracając całość do góry dnem.

Zsuń placek niedosmażoną stroną na patelnię.

Smaż jeszcze ok. 5 minut.

Często zadawane pytania

Tortilla hiszpańska podana na patelni.
tortilla hiszpańska
Koszt przygotowania dania
8.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
569 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Tortilla hiszpańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli hiszpańskiej

Tortilla hiszpańska to tak naprawdę omlet, jednak nieco różni się od tego, co zwykle kojarzy się nam pod tym pojęciem. Głównym składnikiem oprócz jajek są ziemniaki. Gdy choć raz zrobi się dobrą hiszpańską tortillę, nie sposób już przestać.

Przepis na tortillę hiszpańską jest wspaniałym pomysłem na niezwykle ciekawe danie. Choć omlety zwykle kojarzą się nam ze śniadaniem, to ten przygotowuje się zwykle na obiad. To dlatego, że zawiera naprawdę sporo kalorii i jest bardzo sycący. To smaczne danie dla miłośników ziemniaków. Tortilla de patatas, czyli tortilla z ziemniaków, to niezwykle popularne na Półwyspie Iberyjskim danie. Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli, w Hiszpanii podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas. Tradycyjnie plasterki ziemniaków i cebulę najpierw smaży się i gotuje na oliwie z oliwek, a następnie miesza się z jajkami. Następnie całość powoli gotuje się na patelni w niskiej temperaturze, aż jajka się zestalą, a tortilla hiszpańska będzie złocisto-brązowa z obu stron.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę hiszpańską, by stworzyć danie smaczne, domowe i tradycyjne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się z ziemniakami i cebulą, dzięki czemu jest naprawdę sycąca. To pyszne danie na odżywczy posiłek. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Tortilla hiszpańska to danie, które pokochają fani ziemniaków. Wbrew temu, czego moglibyśmy się spodziewać, tortilla de patata nie jest pszennym plackiem z warzywami i mięsem, a pysznym omletem z ziemniakami! Wegetariańska propozycja jest łatwa do zrobienia. Hiszpańska tortilla to tylko kilka składników i chwila przygotowania. Tortilla hiszpańska świetnie komponuje się z chorizo, oliwkami czarnymi i zielonymi, hiszpańskimi serami. Wg. legendy danie to wymyślił generał Tomás de Zumalacárregui podczas oblężenia Bilbao, jako smaczne, łatwe do przygotowania i pożywne danie dla swoich żołnierzy. Teraz dzięki niemu można cieszyć się jej wspaniałym smakiem na co dzień.

Wartości odżywcze tortilli hiszpańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(263g)
Energia (kalorie)
216.48 kcal
569.33 kcal
Białko
6.01 g
15.81 g

Węglowodany w tortilli hiszpańskiej

Na 100g
Na porcję
(263g)
Węglowodany
6.37 g
16.75 g
Węglowodany przyswajalne
5.64 g
14.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(263g)
Tłuszcz
18.71 g
49.20 g
Tłuszcze nasycone
4.15 g
10.92 g
Tłuszcze nienasycone
14.56 g
38.29 g
Tłuszcze jednonasycone
12.23 g
32.16 g
Tłuszcze wielonasycone
2.33 g
6.13 g
Cholesterol
150.83 mg
396.67 mg

Witaminy w przepisie na tortillę hiszpańską

Na 100g
Na porcję
(263g)
Witamina A
71.44 µg (mcg)
187.89 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.44 mg
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Witamina C
6.12 mg
16.09 mg
Witamina D
0.90 µg (mcg)
2.36 µg (mcg)
Witamina E
2.54 mg
6.69 mg
Retinol
71.44 µg (mcg)
187.89 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.55 mg
Niacyna
0.34 mg
0.91 mg
Foliany
25.01 µg (mcg)
65.77 µg (mcg)
Beta karoten
0.61 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortillę hiszpańską

Na 100g
Na porcję
(263g)
Sód
62.85 mg
165.30 mg
Potas
199.35 mg
524.29 mg
Wapń
38.57 mg
101.44 mg
Fosfor
106.78 mg
280.83 mg
Magnez
13.08 mg
34.41 mg
Żelazo
1.03 mg
2.71 mg
Cynk
0.65 mg
1.72 mg
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli hiszpańskiej 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli hiszpańskiej

Lista alergenów dla tortilli hiszpańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania tortilli hiszpańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
150 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 2%
45 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Oliwa z oliwek
80 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 ml
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na tortillę hiszpańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób