Tortilla domowa
- Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki (400 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na tortillę domową krok po kroku
Przygotuj pół szklanki gorącej wody.
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wodę i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj olej rzepakowy i zagnieć ciasto przez około 5 minut.
Zagniecione ciasto w miseczce uformuj w kulkę, miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na 8 części. Z każdej z nich przygotuj kulkę, którą rozwałkuj wałkiem na cienkie placki (około 1 cm grubości).
Na kuchence rozgrzej patelnię. Następnie smaż na niej każdy placek z obu stron po około pół minuty.
Tortille zdejmij z patelni, gdy te delikatnie się zarumienią.
Gotowe tortille możesz podawać z wieloma dodatkami.
-
Burrito
-
Tortilla
-
Quesadilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Fajitas
-
Qurrito
-
Tortilla z łososiem
-
Enchiladas
-
Roladki z tortilli
-
Chimichanga
-
Tortilla na zimno
-
Przekąski z tortilli
-
Quritto
-
Tortilla z tuńczykiem
-
Chipsy z tortilli
-
Tortilla z jajkiem
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Quesadilla z kurczakiem
-
Dania z tortillą
Więcej informacji na temat tortilli domowej
Łatwa tortilla domowa to doskonała propozycja na bazę pod wiele posiłków. Z tortilli możesz przygotować wrapy z kurczakiem, z mozzarellą, z samymi warzywami lub innymi dodatkami, które lubisz. Przepis na domową tortillę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Przygotowanie zajmie Tobie chwilę czasu, a da podstawę do stworzenia pysznych dań. W dalszej części dowiesz się jak upiec placki tortilli domowym sposobem. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz soli. Składniki są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu i tortille przygotować samodzielnie (będzie to na pewno pewniejszy skład, niż tych kupionych w sklepie).
A więc jak zrobić placki tortilli domowej? Mąkę wymieszaj z wodą i solą, następnie dodaj do ciasta olej. Ciasto zagniataj przez 5 minut. Następnie ciasto pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło. Gotowe ciasto podziel na kilka części, z każdej rozwałkuj cienki placek, który usmaż na rozgrzanej patelni. Ten szybki przepis to najlepsza propozycja na wiele pysznych obiadów czy przekąsek.
Tortille najczęściej używane są w kuchni meksykańskiej, jednak i w Polsce zyskują spore grono zainteresowanych. Z gotowych tortilli najczęściej przygotowywane są bardziej złożone dania (w kuchni meksykańskiej są to np quesadilla, tacos czy wrapy).
Olej rzepakowy użyty do przygotowania tortilli domowej w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które niezbędne są do prawidłowej budowy błon komórkowych. W oleju rzepakowym znajdziemy również witaminę E, która chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu.
Podsumowując pyszna tortilla to doskonała baza na wiele pysznych potraw. Produkty są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu w swojej kuchni. Tortille świetnie sprawdzają się do przygotowania domowych, zdrowszych wersji fast-foodów. Dodatkowo placek z mąki dostarczy do naszego organizmu pewnych ilości składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpłyną na nasze zdrowie.
Alergeny w tortilli domowej
Lista alergenów dla tortilli domowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
Wartości odżywcze tortilli domowej
Tortilla domowa to doskonały zamiennik dla tortilli sklepowej, ponieważ ma prostszy skład. Jest to doskonała podstawa do stworzenia wielu ciekawych posiłków dla całej rodziny lub przystawek na imprezy okolicznościowe.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.