Tort z borówkami

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort z borówkami, szary blat
Tort z borówkami
Tort z borówkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość w połączeniu z kremem na bazie śmietanki jest cudowną opcją na uroczystości.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
303 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Borówka amerykańska (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Żelatyna (7 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, blender, duża miska, rondelek, tortownica 22 cm

Przepis na tort z borówkami krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Borówki umyj, dobrze osusz i zmiksuj blenderem.

Dodaj cukier puder i serek mascarpone. Zmiksuj blenderem na gładką masę.

Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostaw na 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszaj z kremem jagodowym.

Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z tężejącym kremem.

Krem wyłóż na upieczone ciasto. Możesz też je przekroić na dwie części i przełożyć kremem.

Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na tort z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat tortu z borówkami

Tort z borówkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość w połączeniu z kremem na bazie śmietanki jest cudowną opcją na uroczystości.

Przepis na tort z borówkami to doskonały pomysł na najlepszy deser. Torty to jedne z tych wypieków, które przerażają nawet wprawionych kucharzy. Kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi zdobienia, czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych tortów na ważne okazje. Tort śmietanowy jest jednak wyjątkowy, gdyż jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. W dodatku robi się go z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które, choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne. To dobra opcja nawet dla początkujących cukierników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z borówkami, by był pyszny, łatwy i szybki, to ten sprawdzony przepis stanowi dobry wybór dla ciebie. Może z powodzeniem stanowić wypiek urodzinowy. Nadaje się również dla dzieci. W takiej wersji sprawdzi się na wiele różnych okazji. To wspaniały pomysł na tort, jednak nie tylko urodzinowy, gdyż ze względu na składniki i wygląd jest bardzo uniwersalny. Sprawdzi się nawet na wesela, czy komunie. Jest delikatny, więc to dobry wybór również dla dzieci. Ciasto jest tak szybkie w przygotowaniu, że spokojnie może je przygotować także osoba, która nie ma zbyt dużo czasu. Najdłuższą częścią jest pieczenie, jednak nie trzeba go pilnować, więc można w tym czasie zająć się czymś zupełnie innym. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia należy indywidualnie dostosować do posiadanego sprzętu, niektóre piekarniki grzeją mocniej, inne mniej, więc by uniknąć przypalenia, dobrze jest wcześniej sprawdzić jego środek. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wsadzeniu w środek ciasta patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest w pełni upieczone.

Alergeny w torcie z borówkami

Lista alergenów dla tortu z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze tortu z borówkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
226.67
303.73
Białko (g)
5.70
7.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
24.10
32.29
Węglowodany przyswajalne (g)
22.10
29.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
2.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
12.88
17.25
Tłuszcze nasycone (g)
11.56
15.49
Tłuszcze nienasycone (g)
1.32
1.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
91.24
122.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(134g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.03
4.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.20
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
1.09
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.46
32.77
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód (mg)
36.89
49.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
157.60
211.18
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.65
67.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.72
128.26
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.87
31.99
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
0.82
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.24
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z borówkami 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z borówkami

Koszt składników
65.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Żelatyna
7 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 7 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
65.10