Tort z borówkami
- Borówka amerykańska (500 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Żelatyna (7 g)
- Cukier puder (50 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
Przepis na tort z borówkami krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Borówki umyj, dobrze osusz i zmiksuj blenderem.
Dodaj cukier puder i serek mascarpone. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostaw na 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszaj z kremem jagodowym.
Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z tężejącym kremem.
Krem wyłóż na upieczone ciasto. Możesz też je przekroić na dwie części i przełożyć kremem.
Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu z borówkami
Tort z borówkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość w połączeniu z kremem na bazie śmietanki jest cudowną opcją na uroczystości.
Przepis na tort z borówkami to doskonały pomysł na najlepszy deser. Torty to jedne z tych wypieków, które przerażają nawet wprawionych kucharzy. Kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi zdobienia, czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych tortów na ważne okazje. Tort śmietanowy jest jednak wyjątkowy, gdyż jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. W dodatku robi się go z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które, choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne. To dobra opcja nawet dla początkujących cukierników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z borówkami, by był pyszny, łatwy i szybki, to ten sprawdzony przepis stanowi dobry wybór dla ciebie. Może z powodzeniem stanowić wypiek urodzinowy. Nadaje się również dla dzieci. W takiej wersji sprawdzi się na wiele różnych okazji. To wspaniały pomysł na tort, jednak nie tylko urodzinowy, gdyż ze względu na składniki i wygląd jest bardzo uniwersalny. Sprawdzi się nawet na wesela, czy komunie. Jest delikatny, więc to dobry wybór również dla dzieci. Ciasto jest tak szybkie w przygotowaniu, że spokojnie może je przygotować także osoba, która nie ma zbyt dużo czasu. Najdłuższą częścią jest pieczenie, jednak nie trzeba go pilnować, więc można w tym czasie zająć się czymś zupełnie innym. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia należy indywidualnie dostosować do posiadanego sprzętu, niektóre piekarniki grzeją mocniej, inne mniej, więc by uniknąć przypalenia, dobrze jest wcześniej sprawdzić jego środek. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wsadzeniu w środek ciasta patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest w pełni upieczone.
Alergeny w torcie z borówkami
Lista alergenów dla tortu z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze tortu z borówkami
To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(134g)
Węglowodany
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Witaminy
(134g)
Składniki mineralne
(134g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.