Tort jednorożec

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy tort z jednorożcem
Tort jednorożec
Tort jednorożec to świetna propozycja na pyszne ciasto urodzinowe dla dzieci i dorosłych fanów jednorożców. Jest bardzo proste do przygotowania. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
676 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Mascarpone (600 g)
  • Maliny (300 g)
  • Borówka amerykańska (200 g)
  • Mango - pół małej sztuki (200 g)
  • Masa marcepanowa (400 g)
  • Czekolada biała (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Przepis na tort jednorożec krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę i barwnik spożywczy, wystudź.

Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij.

Biszkopt przekrój na trzy blaty, nasącz syropem malinowym z wodą.

Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż połowę masy.

Przykryj drugim plackiem ciasta, nasącz go syropem, wyłóż borówki i mango pokrojone w kostkę, wyłóż masę i przykryj ostatnim blatem ciasta.

Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem.

Z masy cukrowej o różnych kolorach wykonaj włosy jednorożca.

Z czarnej masy wykonaj oczy i umocuj na boku ciasta.

Gotowy róg umieść na wierzchu tortu.

Róg kupić można w sklepie z akcesoriami cukierniczymi.

Jak oceniasz przepis na tort jednorożec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu jednorożec

Tort jednorożec z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny tort urodzinowy w kształcie jednorożca dla dzieci i dorosłych fanów tęczowych stworów z bajek. Dekoracja z masy cukrowej jest bardzo efektowna i łatwa do wykonania w domowych warunkach. Masa cukrowa jest bardzo słodka, może mieć wiele różnych kolorów, po przygotowaniu ciasta należy je przechowywać w lodówce, aby masa cukrowa zachowała swoją konsystencję. Przepis na tort jednorożec jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, barwnik spożywczy różowy, serek mascarpone, śmietana kremówka, borówki, maliny, mango, biała czekolada, masa cukrowa, syrop malinowy.

Jak zrobić tort jednorożec? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę i barwnik spożywczy, wystudź. Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij. Biszkopt przekrój na trzy blaty, nasącz syropem malinowym z wodą. Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż połowę masy, przykryj drugim plackiem ciasta, nasącz go syropem, wyłóż borówki i mango pokrojone w kostkę, wyłóż masę i przykryj ostatnim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem. Z masy cukrowej o różnych kolorach wykonaj włosy jednorożca. Z czarnej masy wykonaj oczy i umocuj na boku ciasta. Gotowy róg umieść na wierzchu tortu. Róg kupić można w sklepie z akcesoriami cukierniczymi.

Podsumowując tort w kształcie jednorożca jest piękny i nadaje się na ciasto urodzinowe nie tylko dla dzieci. Tort jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez 6 godzin. Pyszny tort można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, pod przykryciem, aby nie chłoną zapachów z lodówki.

Alergeny w torcie jednorożec

Lista alergenów dla tortu jednorożec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa marcepanowa

Wartości odżywcze tortu jednorożec

na 100g gotowej potrawy

Tort jednorożec to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Słodkich wyrobów tego typu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Słodyczy nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
300.73
676.63
Białko (g)
5.75
12.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
29.24
65.80
Węglowodany przyswajalne (g)
27.85
62.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
18.15
40.84
Tłuszcze nasycone (g)
13.74
30.92
Tłuszcze nienasycone (g)
4.41
9.92
Cholesterol (mg)
64.91
146.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.06
11.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
2.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.48
82.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
31.66
71.24
Potas (mg)
121.13
272.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
73.43
165.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
87.36
196.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.93
56.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
2.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
1.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu jednorożec 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu jednorożec

Koszt składników
158.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Mango
200 g
pół małej sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Masa marcepanowa
400 g
60.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Koszt składników
158.00