Tort jednorożec
- Jajko (7 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Mascarpone (600 g)
- Maliny (300 g)
- Borówka amerykańska (200 g)
- Mango - pół małej sztuki (200 g)
- Masa marcepanowa (400 g)
- Czekolada biała (300 g)
Przepis na tort jednorożec krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę i barwnik spożywczy, wystudź.
Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij.
Biszkopt przekrój na trzy blaty, nasącz syropem malinowym z wodą.
Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż połowę masy.
Przykryj drugim plackiem ciasta, nasącz go syropem, wyłóż borówki i mango pokrojone w kostkę, wyłóż masę i przykryj ostatnim blatem ciasta.
Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem.
Z masy cukrowej o różnych kolorach wykonaj włosy jednorożca.
Z czarnej masy wykonaj oczy i umocuj na boku ciasta.
Gotowy róg umieść na wierzchu tortu.
Róg kupić można w sklepie z akcesoriami cukierniczymi.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Ganache z białej czekolady
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu jednorożec
Tort jednorożec z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny tort urodzinowy w kształcie jednorożca dla dzieci i dorosłych fanów tęczowych stworów z bajek. Dekoracja z masy cukrowej jest bardzo efektowna i łatwa do wykonania w domowych warunkach. Masa cukrowa jest bardzo słodka, może mieć wiele różnych kolorów, po przygotowaniu ciasta należy je przechowywać w lodówce, aby masa cukrowa zachowała swoją konsystencję. Przepis na tort jednorożec jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, barwnik spożywczy różowy, serek mascarpone, śmietana kremówka, borówki, maliny, mango, biała czekolada, masa cukrowa, syrop malinowy.
Jak zrobić tort jednorożec? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę i barwnik spożywczy, wystudź. Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij. Biszkopt przekrój na trzy blaty, nasącz syropem malinowym z wodą. Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż połowę masy, przykryj drugim plackiem ciasta, nasącz go syropem, wyłóż borówki i mango pokrojone w kostkę, wyłóż masę i przykryj ostatnim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem. Z masy cukrowej o różnych kolorach wykonaj włosy jednorożca. Z czarnej masy wykonaj oczy i umocuj na boku ciasta. Gotowy róg umieść na wierzchu tortu. Róg kupić można w sklepie z akcesoriami cukierniczymi.
Podsumowując tort w kształcie jednorożca jest piękny i nadaje się na ciasto urodzinowe nie tylko dla dzieci. Tort jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez 6 godzin. Pyszny tort można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, pod przykryciem, aby nie chłoną zapachów z lodówki.
Alergeny w torcie jednorożec
Lista alergenów dla tortu jednorożec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada biała
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa marcepanowa
Wartości odżywcze tortu jednorożec
Tort jednorożec to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Słodkich wyrobów tego typu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Słodyczy nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.