Przepis na tartę z kurkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, wałek, rózga, miska, forma do tarty 24 cm

Z mąki, masła, 1 jajka i szczypty soli zagnieć ciasto.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy do tarty i piecz 15 minut w 180 stopniach.

Kurki oczyść za pomocą pędzelka.

W misce wymieszaj śmietankę, jajka, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Do masy dodaj listki rozmarynu, kurki i drobno posiekaną szalotkę.

Masę wylej na wystudzony spód.

Ser pokrój w plasterki i połóż na wierzchu.

Tartę piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Tarta z kurkami podana na drewnianej desce, w tle koszyk, widelec, miseczka z kurkami
Tarta z kurkami
Koszt przygotowania dania
28.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
804 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Tarta z kurkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z kurkami

Tarta z kurkami na kruchym cieście jest jedną z wyśmienitych propozycji dań z użyciem pysznych i zdrowych grzybów, jakimi są kurki.

Kurki są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywając je, dostarczysz witaminę A, E, C, D, B1, B2 i PP, a także związki mineralne: wapń, potas, magnez, sód, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. W kurkach występuje hitinmannoza, jest to związek, który potrafi niszczyć nawet jaja pasożytów, a także ergosterol, który jest prowitaminą D2 co czyni kurki jednym z najlepszych, roślinnych źródeł tej witaminy. Medycyna ludowa wykorzystywała kurki we wspomaganiu pracy wątroby, poprawie wzroku, łagodzeniu zapalenia spojówek, a także do wzmocnienia odporności i w walce z pasożytami.

Tarta ta jest wykonana w podobny sposób jak quiche. Quiche z kurkami zawiera treściwe i sycące nadzienie na bazie słodkiej śmietanki. Tarta z kurkami i serem camembert, który z powodzeniem może być zastąpiony kozim serem, zawiera sporo tłuszczu, pochodzącego z masła wykorzystanego do spodu, śmietanki słodkiej, jak i innych składników. Z tego powodu powinna być spożywana w małych ilościach i okazjonalnie. Świetnym dodatkiem, który zwiększy jej wartość odżywczą, jest sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem klasycznego sosu winegret. Do przygotowania tarty możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie zamiast domowego ciasta kruchego. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami jest dużo szybsza w przygotowaniu i sprawdzi się jako ekspresowy posiłek. Danie to możesz przygotować również z dodatkiem kurczaka. Najlepiej sprawdzą się filety z piersi kurczaka, wcześniej zamarynowane w oliwie i delikatnych ziołach oraz przyprawach. Tarta z kurczakiem i kurkami sprawdzi się idealnie jako posiłek dla osób spożywających mięso. Dodatkowe źródło białka w daniu pomoże odrobinę obniżyć jego indeks glikemiczny.

Tarta z kurkami jest wyśmienitą propozycją na obiad, kolację, lunch czy przystawkę. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz zabrać ze sobą porcję do pracy, jest także fajnym daniem piknikowym.

Wartości odżywcze tarty z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
255.30 kcal
804.18 kcal
Białko
7.71 g
24.28 g

Węglowodany w tarcie z kurkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
16.32 g
51.41 g
Węglowodany przyswajalne
15.27 g
48.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
3.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
17.69 g
55.73 g
Tłuszcze nasycone
12.49 g
39.34 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.11 g
16.10 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z kurkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
1.50 µg (mcg)
4.72 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.00 mg
6.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
54.35 µg (mcg)
171.19 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z kurkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
128.75 mg
405.56 mg
Potas
175.82 mg
553.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
63.85 mg
201.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
119.92 mg
377.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
11.36 mg
35.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.46 mg
7.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.86 mg
2.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kurkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z kurkami

Lista alergenów dla tarty z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser camembert
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
210 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 210 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
160 g
250 ml / 1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula szalotka
40 g
2 sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Ser camembert
120 g
1 sztuka
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Koszt składników
56.30
Jak oceniasz przepis na tartę z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób