Tarta z kurkami

Opublikowano: 05.11.2021 r., 20:31 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z kurkami drewniana deska
Tarta z kurkami
Tarta z kurkami to jeden z wyjątkowych przepisów z użyciem pysznych grzybów jakimi są kurki. Tarta jest wyśmienita w smaku i smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
804 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (210 g)
  • Masło (120 g)
  • Kurki świeże (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 250 ml / 1 szklanka (160 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cebula szalotka - 2 sztuki (40 g)
  • Ser camembert - 1 sztuka (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, rózga, miska, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z kurkami krok po kroku

Z mąki, masła, 1 jajka i szczypty soli zagnieć ciasto.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy do tarty i piecz 15 minut w 180 stopniach.

Kurki oczyść za pomocą pędzelka.

W misce wymieszaj śmietankę, jajka, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Do masy dodaj listki rozmarynu, kurki i drobno posiekaną szalotkę.

Masę wylej na wystudzony spód.

Ser pokrój w plasterki i połóż na wierzchu.

Tartę piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na tartę z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z kurkami

Tarta z kurkami na kruchym cieście jest jedną z wyśmienitych propozycji dań z użyciem pysznych i zdrowych grzybów, jakimi są kurki.

Kurki są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywając je, dostarczysz witaminę A, E, C, D, B1, B2 i PP, a także związki mineralne: wapń, potas, magnez, sód, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. W kurkach występuje hitinmannoza, jest to związek, który potrafi niszczyć nawet jaja pasożytów, a także ergosterol, który jest prowitaminą D2 co czyni kurki jednym z najlepszych, roślinnych źródeł tej witaminy. Medycyna ludowa wykorzystywała kurki we wspomaganiu pracy wątroby, poprawie wzroku, łagodzeniu zapalenia spojówek, a także do wzmocnienia odporności i w walce z pasożytami.

Tarta ta jest wykonana w podobny sposób jak quiche. Quiche z kurkami zawiera treściwe i sycące nadzienie na bazie słodkiej śmietanki. Tarta z kurkami i serem camembert, który z powodzeniem może być zastąpiony kozim serem, zawiera sporo tłuszczu, pochodzącego z masła wykorzystanego do spodu, śmietanki słodkiej, jak i innych składników. Z tego powodu powinna być spożywana w małych ilościach i okazjonalnie. Świetnym dodatkiem, który zwiększy jej wartość odżywczą, jest sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem klasycznego sosu winegret. Do przygotowania tarty możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie zamiast domowego ciasta kruchego. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami jest dużo szybsza w przygotowaniu i sprawdzi się jako ekspresowy posiłek. Danie to możesz przygotować również z dodatkiem kurczaka. Najlepiej sprawdzą się filety z piersi kurczaka, wcześniej zamarynowane w oliwie i delikatnych ziołach oraz przyprawach. Tarta z kurczakiem i kurkami sprawdzi się idealnie jako posiłek dla osób spożywających mięso. Dodatkowe źródło białka w daniu pomoże odrobinę obniżyć jego indeks glikemiczny.

Tarta z kurkami jest wyśmienitą propozycją na obiad, kolację, lunch czy przystawkę. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz zabrać ze sobą porcję do pracy, jest także fajnym daniem piknikowym.

Alergeny w tarcie z kurkami

Lista alergenów dla tarty z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser camembert
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z kurkami jest wyjątkowym i pysznym daniem z wykorzystaniem tych wyśmienitych grzybów. Jest ona dość kaloryczna, jednak spożywana w sezonie, w małych ilościach i z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej będzie stanowiła pyszny i wartościowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
255.30
804.18
Białko (g)
7.71
24.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
16.32
51.41
Węglowodany przyswajalne (g)
15.27
48.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
17.69
55.73
Tłuszcze nasycone (g)
12.58
39.63
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
16.10
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.50
4.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
6.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.35
171.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
128.75
405.56
Potas (mg)
175.82
553.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.85
201.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
119.92
377.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.36
35.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.46
7.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
2.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kurkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z kurkami

Koszt składników
56.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
210 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 210 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
160 g
250 ml / 1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula szalotka
40 g
2 sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Ser camembert
120 g
1 sztuka
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Koszt składników
56.30