Tarta sernikowa

Opublikowano: 30.12.2021 r., 18:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta sernikowa podana na małym talerzyku.
Tarta sernikowa
Tarta sernikowa to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podawaną podczas imprez rodzinnych lub spotkań ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
265 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Żelatyna (20 g)
  • Mleko 2% 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę sernikową krok po kroku

Mąkę przesiej do miski.

Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru pudru.

Ze składników zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.

Formę na tartę wysmaruj masłem.

Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę.

Przy pomocy miksera zmiksuj twaróg z dodatkiem śmietany oraz cukru pudru.

Do masy twarogowej powoli wlej rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając masę.

Masę wylej na podpieczony spód tarty.

Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała.

Jak oceniasz przepis na tartę sernikową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat tarty sernikowej

Pyszna tarta sernikowa to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Stanowi doskonały dodatek do kawy oraz herbaty. Tarta sernikowa będzie stanowiła również doskonałą przekąskę dla dzieci. Przepis na tartę sernikową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier puder, twaróg sernikowy, żelatyna, mleko spożywcze oraz śmietanka kremówka. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych dlatego bez problemu możesz przygotować pyszną tartę.

Jak zrobić tartę sernikową? Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru pudru. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na tartę wysmaruj masłem. Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę. Przy pomocy miksera zmiksuj twaróg z dodatkiem śmietany oraz cukru pudru. Do masy twarogowej powoli wlej rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając masę. Masę wylej na podpieczony spód tarty. Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem ciasto możesz posypać kakao lub udekorować świeżymi sezonowymi owocami.

Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując prosty przepis na tartę stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tarta najlepsza jest na następny dzień. Smaczna tarta to również dobra alternatywa dla tradycyjnego sernika, który chętnie przygotowywany jest na uroczystości rodzinne lub święta. Tarta stanowi również doskonałe źródło niektórych składników odżywczych.

Alergeny w tarcie sernikowej

Lista alergenów dla tarty sernikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tarty sernikowej

na 100g gotowej potrawy

Tarta sernikowa jest słodkim wypiekiem zawierającym dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
252.95
265.60
Białko (g)
10.48
11.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
24.50
25.72
Węglowodany przyswajalne (g)
24.50
25.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
12.75
13.39
Tłuszcze nasycone (g)
9.86
10.36
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
3.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.05
42.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
153.10
160.75
Potas (mg)
87.54
91.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.95
54.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
110.03
115.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.16
13.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.34
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty sernikowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty sernikowej

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Mleko 2%
50 ml
5 łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
32.00