Przepis na tartę sernikową krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

Mąkę przesiej do miski.

Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru pudru.

Ze składników zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.

Formę na tartę wysmaruj masłem.

Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę.

Przy pomocy miksera zmiksuj twaróg z dodatkiem śmietany oraz cukru pudru.

Do masy twarogowej powoli wlej rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając masę.

Masę wylej na podpieczony spód tarty.

Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała.

Tarta sernikowa podana na małym talerzyku.
Tarta sernikowa
Koszt przygotowania dania
14.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
265 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Tarta sernikowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie sernikowej

Pyszna tarta sernikowa to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Stanowi doskonały dodatek do kawy oraz herbaty. Tarta sernikowa będzie stanowiła również doskonałą przekąskę dla dzieci. Przepis na tartę sernikową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier puder, twaróg sernikowy, żelatyna, mleko spożywcze oraz śmietanka kremówka. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych dlatego bez problemu możesz przygotować pyszną tartę.

Jak zrobić tartę sernikową? Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru pudru. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na tartę wysmaruj masłem. Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę. Przy pomocy miksera zmiksuj twaróg z dodatkiem śmietany oraz cukru pudru. Do masy twarogowej powoli wlej rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając masę. Masę wylej na podpieczony spód tarty. Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem ciasto możesz posypać kakao lub udekorować świeżymi sezonowymi owocami.

Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując prosty przepis na tartę stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tarta najlepsza jest na następny dzień. Smaczna tarta to również dobra alternatywa dla tradycyjnego sernika, który chętnie przygotowywany jest na uroczystości rodzinne lub święta. Tarta stanowi również doskonałe źródło niektórych składników odżywczych.

Wartości odżywcze tarty sernikowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
252.95 kcal
265.60 kcal
Białko
10.48 g
11.01 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie sernikowej

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
24.50 g
25.72 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
24.50 g
25.72 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
12.75 g
13.39 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.86 g
10.36 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę sernikową

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tiamina
0.24 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier puder, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.58 mg
1.65 mg
Brak danych dla: cukier puder, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
40.05 µg (mcg)
42.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier puder, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę sernikową

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
153.10 mg
160.75 mg
Potas
87.54 mg
91.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
51.95 mg
54.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
110.03 mg
115.53 mg
Brak danych dla: cukier puder, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.16 mg
13.82 mg
Brak danych dla: cukier puder, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.34 mg
1.41 mg
Brak danych dla: mleko 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.46 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mleko 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty sernikowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie sernikowej

Lista alergenów dla tarty sernikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tarty sernikowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Mleko 2%
50 ml
5 łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na tartę sernikową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób